Цимет, лијек из природе

Агенције
Цимет, лијек из природе

Цимет је некада био луксузна намирница, а познато је да помаже при мршављењу и његује кожу. Још су га стари Египћани сматрали статусним симболом. Због својих многобројних добрих особина користи се у бројним рецептима и домаћим лијековима, а постоје и бројни начини употребе за које можда нисте до сада знали.

 

Поред тога што је неодољиво пикантан - сладак, цимет се користи и у лијечењу проблема с пробавом, инфекције бубрега, прехладе, грипа, хипертензије.

Цејлонски или касија цимет

Иако се оба облика сматрају здравим, потребно је да знате да их разликујете при коришћењу цимета као лијека. Мирис и укус већином долази од органске супстанце - цинамалдехида, која је заслужна за његове бројне добре особине, али - треба пазити на њено дозирање. Превише може бити штетно, али постоји много могућности коришћења цимета у којем нема превелике количине цинамалдехида. Цејлонски цимет сматра се “правим циметом”, јер долази са унутрашње стране коре дрвета Циннамомум верум, које расте у Шри Ланки и неким дијеловима Индије.

Укус му је блажи од касија цимета, због мање количине цинамалдехида у саставу, што га чини безбједнијим за коришћење. Касија цимет се већином проналази на полицама продавница и јефтинији је од “правог цимета”, али 90 одсто његових уља долази од цинамалдехида, што га чини корисним у припреми колача, али не и у припреми природних лијекова. За разлику од цејлонског, настаје у дрвету Циннамомум цассиа, које расте на подручју Кине. Зато препоручујемо “прави”, тј. цејлонски цимет.

За добро јутро

Додајте прстохват цимета јутарњем чају или кафи за енергичан (и сладак) почетак дана. Ако мељете кафу у млину, самељите га са кафом прије кувања.

За прехладу и грип

За природни лијек против зимских болести додајте пола кашичице цимета у шољицу чаја с медом и лимуном или у сируп од зове.

У тинктури

Домаћој тинктури (концентрисаном екстракту биљке) додајте цимет да би појачао апсорпцију биља и побољшао укус.

У рибљем уљу

Изненађујуће, цимет побољшава укус рибљег уља, што је поготово корисно ако се даје дјеци.

Као помоћ варењу

Умутите пола кашичице цимета у води, чају или га узмите у облику капсуле након тежих оброка.

За губитак килограма

Конзумирање цимета помаже да умањите жељу за слатким у вечерњим часовима и убрзава метаболизам.

За смирење коже

Помијешајте цимет с медом и тако лијечите убоде инсеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана