Novi botoks trend: Da li znate šta je "traptoks" i zašto ga toliko žena radi?

GS
Novi botoks trend: Da li znate šta je "traptoks" i zašto ga toliko žena radi?

Novi trend na TikToku, tretman botoksa koji se ubrizgava u trapezoidne mišiće

Nova vrsta injekcije botoksa preuzima liderstvo među temama na "TikToku". Nije ni u kakvoj vezi sa dosadašnjim punjenjem finih linija i bora na licu.

Umjesto da se ubrizgava na tipična dosadašnja mjesta, kao što su bore na čelu ili linije osmeha, sve više korisnika botoksa skreće pažnju na svoje trapezijumske mišiće u proceduri koja se zove "traptoks".

Šta je traptoks?

Traptoks je tretman u kojem se botoks ubrizgava u trapezne mišiće, odnosno par velikih trouglastih mišića koji se nalaze na zadnjem djelu vrata i gornjem djelu leđa; protežu se do sredine kičme i preko ramena. Ovi mišići igraju važnu ulogu u kretanju i stabilnosti lopatica i vrata, kao i u održavanju dobrog držanja. Obično se koriste u svakodnevnim aktivnostima kao što je podizanje.

 

Kako funkcioniše traptoks?

Traptoks traži od jednog do tri tretmana, od kojih svaki traje od 10 do 20 minuta. U svakoj sesiji, procenjeno je da se 50-75 jedinica neurotoksičnog leka primenjuje na svaku stranu (u zavisnosti od veličine i snage vaših trapeznih mišića). Važno je napomenuti da traptoks nije lek za bol u trapeznim mišićima, već privremeno rešenje koje može da pruži olakšanje, dok se osnovni uzrok bola rešava.

S tim u vidu, traptoks može da vas oslobodi napetosti i bola, da obezbedi funkcionalno olakšanje i napravi ravniju, elegantniju konturu ramena. Rezultati mogu da se osete u roku od dve nedelje i mogu da traju do pet meseci.

Cena traptoksa se značajno razlikuje u zavisnosti od lokacije, klinike i profesionalca koji daje injekcije.

Neželjeni efekti ili rizici traptoksa

Iako generalno bezbedni, neželjeni efekti i komplikacije botoksa mogu da uključuju modrice i bol na mestu injekcije, simptome slične gripu, glavobolje, mučninu, crvenilo, privremenu slabost lica ili opuštenost.

Postoji čak i mala verovatnoća da bi toksin mogao da se proširi izvan područja lečenja i da izazove simptome slične botulizmu, kao što su problemi sa disanjem, problemi sa gutanjem, slabost mišića i nejasan govor.

Zato, kao i kod svake medicinske procedure, veoma je važna konsultacija sa lekarom pre primene bilo kakve vrste lečenja ili injekcije0.

Prema VebMD-u, žene koje su trudne, doje ili imaju neurološke bolesti ne bi trebalo da koriste botoks generalno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana