Modni promašaji prvih šest mjeseci 2023. godine: Trendovi koji su izgubili svaki šarm

G.S.
Modni promašaji prvih šest mjeseci 2023. godine: Trendovi koji su izgubili svaki šarm

Moda je neprestano promjenljiva i podložna raznovrsnim trendovima koji dolaze i odlaze.

U prvoj polovini 2023. godine, svijet mode svjedočio je nekim trendovima koji su izazvali pometnju među ljubiteljima mode i kritičarima. Iako su ukusi subjektivni, neki trendovi su se istakli kao prilično upitni ili neuspješni. U nastavku vam donosimo nekoliko najgorih modnih trendova koji su obilježili prvu polovinu 2023. godine.

Kombinovanje nespojivih uzoraka

Ovaj trend je stvorio pravu pomamu, ali nažalost, često je rezultirao vizuelnim haosom. Nekontrolisano kombinovanje različitih uzoraka, boja i tekstura može dovesti do pretrpanih i neharmoničnih izgleda, umjesto da pruži prijatan estetski doživljaj.

Plastični aksesoari

Kao odgovor na potrebu za održivošću, mnogi dizajneri su eksperimentisali sa plastičnim materijalima, ali su neki pretjerali. Plastični nakit, torbe i cipele često su djelovali jeftino i narušavali su vizuelni dojam.

Prevelike torbe

Iako su prostrane torbe praktične, trend prevelikih torbi doveo je do ekstrema. Torbe koje su praktično prenosile čitavu garderobu mogle su lako narušiti proporcije tijela i izgledati neuredno.

Neprirodno naglašene proporcije

Trend stvaranja neprirodnih oblika tijela putem odjeće bio je kontroverzan. Pretjerano širenje ramena ili izduživanje nogu često je djelovalo vještački i neharmonično.

Vizuelno napadni bojevi

Kombinacije intenzivnih i blještavih boja koje su često zasljepljivale oko, bilo da su korištene u odjeći ili obući, često su izazivale glavobolju i narušavale ukupnu eleganciju izgleda.

Ekscesivno upotrebljavanje logotipa

Pretjerano isticanje logotipa dizajnera na svakom komadu odjeće ili aksesoaru djelovalo je više kao reklamiranje nego kao modni izraz. Ovaj trend je često odvraćao pažnju od same estetike.

Nedovršeni i pocijepani izgledi

Iako su trendovi neformalne mode i opuštenosti uvijek bili prisutni, pojedini komadi odjeće koji su izgledali kao da su slučajno pocijepani ili nepropisno završeni nisu se dobro uklopili u koncept elegancije i urednosti.

Nepraktična obuća

Patike sa pretjeranim platformama ili potpeticama izazivale su poteškoće pri hodanju, dok su istovremeno ometale osnovnu svrhu udobne obuće.

Uzimajući u obzir širok spektar ukusa i modnih preferencija, važno je zapamtiti da svako ima pravo na svoj izbor oblačenja i izražavanja. Iako su se ovi trendovi istakli kao neuspješni u prvoj polovini 2023. godine, moda i dalje ostaje polje kreativnosti i samopouzdanja u kojem pojedinci mogu eksperimentisati i pronaći svoj jedinstveni stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana