Znate li šta se dešava ako šećer zamijenite medom?

GS
Foto: X.com

Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda pomišljate da zamijenite jedan proizvod drugim i završite sa tim? Zvuči odlično, ali u stvarnosti nije sve tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljenim hidratima, koja se sastoji od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni sadrže isti broj kalorija po gramu, tijelo ih brzo razgrađuje i mogu da izazovu skokove u nivou šećera u krvi.

Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očigledne. Ima mnogo korisnih svojstava koje druge vrste šećera nemaju. I Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uključivanje meda u ishranu, u količini koja ne prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera. U nastavku otkrivamo zašto.

Koje su prednosti prirodnog meda?

Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji ukus i izraženiju slatkoću, pa će vam možda trebati znatno manje meda. Prema naučnim radovima iz 2018, med može da sadrži tragove esencijalnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, cink i vitamini C, B1, B2, B3, B5 i B6.

Nedavna studija iz 2021. godine pokazala je da kada su pacijenti sa infekcijama gornjih disajnih puteva konzumirali med, neki simptomi, uključujući učestalost i jačinu kašlja, nestali su znatno brže nego u grupi koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Supstance sadržane u neprerađenom medu mogu da imaju antifungalni i prebiotički efekat, piše portal Medical News.

Šta se dešava ako šećer u potpunosti zamijenite medom:

Nivo glukoze u krvi može da poraste

Med sadrži šećer i ugljene hidrate i to u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, nivo glukoze u krvi može naglo da poraste.

Med može da snizi krvni pritisak?

Vjeruje se da u malim dozama med može da snizi krvni pritisak, pa ako imate hipotenziju, morate da budete oprezni sa njim. Ipak, ako prekomjerno konzumirate ovaj proizvod, efekat će biti suprotan i dugoročno može da utiče na funkcionisanje srca.

Med može da izazove probleme sa stomakom

Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može da pogorša situaciju. Čak i ako je sve u redu sa varenjem, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može da uspori peristaltiku. Pored toga, ljubitelji meda mogu da osjete simptome kao što su nadimanje, dijareja i mučnina.

Med može da podstakne debljanje

Ako pazite na svoju težinu, veoma je važno da kontrolišete količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata u ovom proizvodu može u velikoj mjeri da ometa vaš uspjeh u gubitku težine.

Šta da izaberete - šećer ili med?

Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate da izbjegavate hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje da date prednost medu. Ipak, trebalo bi da se pridržavate preporučenih dnevnih doza. Kada je prirodni med u pitanju, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manja je bolja. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili hroničnu bolest, prije upotrebe se obratite ljekaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana