Zahvaljujući njemu kilogrami i razne tegobe postaće vaša prošlost

G.S.
Zahvaljujući njemu kilogrami i razne tegobe postaće vaša prošlost

Želite da se riješite suvišnih kilograma na lak i zdrav način? U tom slučaju, ako dosad niste razmišljali o tome da počnete da konzumirate smuti u svoj smuti dodate brokoli, vrijeme je da počnete, savjetuje zivim.hr.

Brokoli se smatra jednom od najzdravijih vrsta zelenog povrća, a naročito je bogat vitaminom C, te jedna šaka sadrži više od sto posto dnevno potrebne količine tog vitamina.

Ovo povrće je takođe i idealan izbor za detoksikaciju i prirodno čišćenje jetre jer sadrži priličnu količinu vitamina E, koji ima antioksidativno djelovanje te tako štiti jetru od oštećenja. Visok udio vlakana u brokoliju pospješuje probavu, a time ujedno reguliše nivo holesterola. Mnogima će biti zanimljiva i činjenica da brokoli sadrži glukozinolat, a prema istraživanju iz 2017. godine, glukozinolati mogu spriječiti razaranje hrskavice i samim tim mogu zaštititi naše zglobove.

Nažalost, brokoli nije svima omiljeno povrće pa ako se ubrajate među one koji nisu ljubitelji ove namirnice, probajte da povećate unos iste postupno i na razne načine. Ako dosad niste razmišljali o tome da počnete da konzumirate smuti i da u svoj smuti dodate brokoli, vrijeme je da počnete. Ne brinite se za ukus, jer kada se brokoli pomješa sa slatkastim voćem, smuti postaje i te kako ukusan. Kako biste se navikli na ukus, u početku stavite malo više banane nego što je navedeno u receptu, a poslije postupno promenite mjeru pa smanjite količinu banane i povećajte količinu brokolija.

Brokoli obiluje nutrijentima poput vlakana, vitamina K i C, gvožđa i kalijuma, a uz to je odličan izvor proteina.

Recept za smuti:

Sastojci:

3/4 šoljice usitnjenih cvetova brokolija
1 banana
1/2 šoljice ananasa narezanog na komade
1/2 šoljice bademovog mleka (ili nekog drugog)
1/2 kašičice semenki lana

Ako vam smutija nije dovoljno sladak, dodajte kašičicu meda.

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i mješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Napitak sipajte u čašu i ukrasite ga sa nekoliko smrznutih jagoda, trešanja ili borovnica.

Vjerujte, uživaćete u ukusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana