U restoranima prije glavnog jela uvijek dobijete hljeb: Jeste li se pitali zašto?

GS
U restoranima prije glavnog jela uvijek dobijete hljeb: Jeste li se pitali zašto?

Neki restorani to su počeli naplaćivati, skoro u svakom restoranu u nekom trenutku, između sjedanja za sto i serviranja glavnog jela, donijeće vam hljeb.

Šta je zajedničko skoro svim restoranima? Stolovi, stolice, kuhari u kuhinji, konobari i jelovnici.

Bez toga, mjesto se ne bi moglo nazvati restoranom. Međutim, skoro svaki restoran prije glavnog jela služi hljeb. Da li ste se ikada pitali zbog čega?

Smisao restorana da vas natjera da trošite novac na hranu, a ne da vas besplatno nasiti prije nego što vam obrok i stigne, mnogi će se zapitati.

 

Ovo su neki od razloga zbog koji restorani služe hljeb prije serviranja jela.

Znak gostoprimstva

To je znak gostoprimstva. Kada primate ljude u svoj dom ili restoran dajete im hljeb te im time pokazujete da su dobrodošli.

Tradicija koja je opstala do danas

Vlasnici taverni su kroz historiju služili jedan obrok dnevno, u određeno vrijeme i po utvrđenoj cijeni, tako da je služenje hljeba prije glavnog jela od mesa, ribe ili druge skuplje hrane pomoglo u smanjenju troškova.

Priprema za dolazak jela

To je način da posjetiteljima date nešto da urade prije nego im hrana stigne. Kada sjednete za stol u restoranu, obično ste gladni, ali može proći neko vrijeme prije nego što hrana stigne. Umjesto da puštaju mušterije da sjede bez ičega za jelo, gladuju i gledaju kako drugi gosti uživaju u svojoj hrani, dajući im malo hljeba kako bi ih pripremili za dolazak jela, održava ih sretnima i sprečava da postanu nestrpljivi.

Inspiriše podsvjesni reciprocitet

Ako se velikodušna i topla korpa za hljeb stavi na sto prije nego što gost ima priliku da naruči, on ili ona će podsvjesno željeti da uzvrate uslugu.

"Bili su velikodušni sa svojim hljebom, pa ću sada biti velikodušan prema njima", moguće razmišljanje gosta.

Stoga ova praksa stavlja kupce u velikodušno raspoloženje.

Hljeb vas zapravo čini gladnijim

Jednostavni ugljikohidrati pokreću proizvodnju inzulina, što vas čini gladnijim nego što ste bili prije, a najvjerovatnije nećete osjetiti sitost od hljeba, prenosi portal Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana