Prestanite jesti ove tri namirnice ako želite ubrzati metabolizam

GS
Prestanite jesti ove tri namirnice ako želite ubrzati metabolizam

Namirnice s "praznim" kalorijama su one koje osiguravaju energiju prvenstveno u obliku šećera i nezdravih masti, dok nude minimalnu nutritivnu vrijednost u smislu vitamina, minerala i vlakana.

Redovna konzumacija ovih namirnica može dovesti do debljanja i ometati metaboličku funkciju. Kada tijelo primi kalorije bez pratećih nutrijenata koji su mu potrebni da podrži metabolizam, može postati neefikasno u efikasnoj obradi ovih kalorija.

Ova neefikasnost može usporiti brzinu metabolizma tokom vremena, što otežava tijelu da efikasno sagorijeva kalorije i održava zdravu težinu.

Čips

Čips popularna grickalica u kojoj uživaju ljudi svih uzrasta, odličan je primjer prazne kalorične hrane koja može doprinijeti usporavanju metabolizma. Uprkos svojoj hrskavoj teksturi i slanom ukusu, čips od krompira nudi malo u smislu nutritivne vrijednosti, sadrži visok nivo nezdravih masti, natrijuma i rafinisanih ugljikohidrata.

Prerađene grickalice poput čipsa mogu usporiti metabolizam jer su bogate kalorijama, nezdravim mastima i natrijumom. Ove grickalice mogu izazvati upalu jer visoki nivoi nezdravih masti i natrijuma mogu doprinijeti hroničnoj upali u tijelu.

Slatkiši

Slatkiši i zaslađeni napici, poznati su po tome što su prazna kalorična hrana koja može uzrokovati spor metabolizam. Visok glikemijski indeks slatkih grickalica uzrokuje brze skokove nivoa šećera u krvi, što dovodi do kasnijih padova zbog kojih se pojedinci osjećaju umorno i žude za više slatke hrane. S vremenom, ponovljena konzumacija slatkih grickalica može poremetiti osjetljivost na inzulin, poremetiti metabolizam glukoze i potaknuti skladištenje masti.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb, iako je osnovna namirnica u mnogim kulturama, često se smatra praznokaloričnom hranom zbog minimalnog nutritivnog sadržaja. Za razliku od hljeba od cijelog zrna, koji zadržava mekinje bogate vlaknima i sjemenke pune hranljivih materija, bijeli hljeb se obrađuje i lišava ovih korisnih komponenti tokom rafiniranja. To rezultira proizvodom s manje vitamina, minerala i vlakana.

Redovna konzumacija bijelog hljeba može doprinijeti debljanju i usporenom metabolizmu jer mu nedostaju nutrijenti neophodni za efikasan metabolizam i može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, praćenih padovima, koji mogu poremetiti metaboličke procese.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana