Poznata doktorica otkrila sa čim nikako ne bi trebalo kombinovati kafu

GS
Foto: X.com

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem uticaja kofeina na organizam, a mišljenja su im različita. Međutim, oko jedne stvari, većina njih je usaglašeno, a to je o samom načinu konzumacije kafe.

Naime, vjeruje se da ako se kafa konzumira na pravilan način, ne može biti štetna i obrnuto.

Gastroenterolog, nutricionista Nurija Dijanova, otkrila je uz koje namirnice kafa nikako "ne ide"! Riječ je o dvema koje mnogu upravo uzimaju uz ili nakon crnog napitka - alkoholu i čokoladi!

Najgora kombinacija je kafa sa čokoladom ili alkoholom, kaže Dijanova. Pošto kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak.

Čak i ako ne osjećate nelagodu, vremenom mogu da se jave znaci upale jednjaka, upozorava Dijanova. Takođe, gastroenterološkinja ne preporučuje da uzimate kafu na prazan stomak, ono što najveći broj ljudi u Srbiji radi, jer utiče na sekreciju želuca.

Istovremeno, doktorka je otkrila i koja kombinacija se preporučuje, a to je espreso kafa sa biftekom.

"Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje deluju na 'kompaktno' meso zajedno sa želudačnim sokom", objašnjava doktorka.

Neko vrijeme nakon espresa, Dijanova preporučuje da svakako popijete čašu vode kako biste nadoknadili tečnost u tijelu, jer kafa ima diuretički efekat.

Ipak, ljekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat, prenosi Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana