Ovo voće sadrži najviše šećera

Kurir
Foto: Ilustracija

Voće je odličan izvor energije, hranljivih materija, vode, vitamina, vlakana i antioksidanata. Ipak, bitno je da znate koje je voće sarži najviše šećera ukoliko imate neke zdravstvene probleme, a prije svega dijabetes.

- Istina, ovdje se radi o fruktozi, voćnom šećeru, ali šećer je ipak šećer. Ovo posebno treba da pročitaju osobe sa dijabetesom i ostali koji žele da smanje unos šećera - kaže od Jasna Vujičić, viši dijetetičar - nutricionista i otkriva 7 voćki koje imaju najviše šećera.

Grožđe

Najlepši je ukras trpeze, ima ih puno vrsta, od stonih, do vinskih. Bilo da je crno, bijelo ili roze, procentualno gledano u prosjeku grožđe ima oko 16% šećera. To je mnogo za nešto što vam je tako lako gurnuti u usta. Možda ćete ih jesti sporije ako ih prepolovite i zamrznete. Čekaće vas kao osvježavajuća ljetnja/jesenja poslastica kojoj je potrebno malo više vremena za jelo. Uzgred da znate i ovo: suve grožđice imaju čak 60% šećera, što ga čini voćem sa ubjedljivo najviše šećera!

Smokva

Sto grama smokava (prosječno dvije svježe voćke) sadrži 16 grama šećera. U procentima to je 16% šećera. Kod sušenih smokava, procenat šećera je veći, nevjerovatnih 48% šećera. Ako pokušavate da pazite na svoj šećer, možda narežite par kriški i namažite malo kozjeg sira na njih za poslasticu bogatu proteinima ili koristite nešto u sosu da dodate malo nemasnog mesa poput piletine bez kože.

Mango

Ovo egzotično voće je zdravo, ima lijep, sočan ukus i veliku pljosnatu sjemenku. Sadrži vlakna i druge hranljive materije koje su vam potrebne. Ali ima i prirodni šećer, a neki plodovi imaju više od drugih. U procentima, prosječan mango sadrži oko 15 % šećera. Ovo voće nije najbolji izbor ako pokušavate da pazite na svoju težinu ili pratite koliko šećera pojedete. Možda možete da uživate u par kriški, a ostatak podijelite sa porodicom ili sačuvajte za kasnije.

Japanska kaki jabuka

Kaki jabuka (ili persimon) je krcata fitonutrijentima, ali i šećerom. Procentualno gledano, japanska kaki jabuka sadrži 13% šećera, kao i nekih 3,6% vlakana. Baš kao i kivi, i ovo voće sazrijeva stajanjem na sobnoj temperaturi, omekšava i ima fin prijatan ukus. Ovo je delikatesno voće koje se lako pronalazi u našim trgovinama, a dovoljan je jedan plod ili manje.

Trešnje

Omiljeno ljetnje osvježenje, trešnje imaju dosta šećera i to se definitivno osjeća: jedna manja šolja trešanja od 100 grama sadrži 12% šećera. Ako napunite veliku činiju trešnjama, možete izgubiti pojam o tome koliko jedete. Izmjerite svoju užinu unaprijed kako biste tačno znali koliko šećera ćete pojesti.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine ima oko 170 grama i 17 grama šećera. Jasno je da, procentualno, kruška ima 10% šećera. Ako pokušavate da smršate, nemojte jesti cijelu voćku – samo isjeckajte nekoliko kriški kruške u jogurt sa niskim sadržajem masti ili odozgo na salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana