Ovih šest namirnica su najgora hrana za mršavljenje

GS
Foto: Ilustracija

Znate da trebate jesti zdravu hranu, a to uključuje odbacivanje rafiniranih ugljenih hidrata i šećera.

Međutim, izazov je znati koja je hrana zapravo dobra za vas.

Na kraju dana, važno je da stvorite kalorijski deficit kako biste konačno smršali.

Pojedine namirnice za koje možda mislite da su zdraviji izbor, zapravo su najgore za gubitak težine.

Sušeno voće

Iako povremeno možete uživati u sušenom mangu ili hurmama, sušeno voće je zapravo bogato šećerom. Budući da je tako dobrog okusa, teško je zadržati se i ne pojesti previše. Ako niste pažljivi, lako ćete pojesti do tri porcije odjednom. Umjesto toga, umjereno jedite sušeno voće i uvijek pokušajte umjesto toga uzeti svježe voće.

Kokosovo ulje

"Kokosovo ulje nosi oreol zdravlja i postalo je omiljena hrana u velnes prostoru", kaže Haris-Pinkus.

Kokosovo ulje ima otprilike 120 kalorija po kašici. Mnogi paleo i keto recepti natopljeni su ovim uljem sa visokim sadržajem zasićenih masti, koje, ako se pretjera, može lako poremetiti vaš uspjeh. Tretirajte kokosovo ulje kakvo jest, što je nešto što treba štedljivo koristiti.

Slatkiši bez šećera

Bez šećera ne znači nužno zdravo ili bez kalorija.

"Na primjer, korištenjem čokoladnih komadića bez šećera možete smanjiti unos nekoliko kalorija, ali ne značajnu količinu, tako da je veličina porcije ključna", kaže Haris-Pinkus.

Pojedine grickalice

"Neke obrađene grickalice sadrže dodatni šećer, masnoću i kalorije, što se svakako može dodati. Odlučite se za grickalice na bazi cjelovite hrane kao što su jabuke i bademi, puter od banane i orašastih plodova, humus i mrkva, itd.

Zaleđena pica

Iako postoje neke razumne opcije kada je u pitanju smrznuta pica , najpopularniji brendovi pakuju tonu dodatnih kalorija, masti i natrijuma po porciji.

"Ovo je još jedan proizvod za koji bih definitivno čitao etikete, upoređivao različite brendove, pa čak i pokušao da napravim svoju pizzu kod kuće kako bih mogao da je učinim zdravijom sa dodatnim povrćem".

Dijetalna pića

Nemojte da vas zavara činjenica da dijetalna gazirani sokovi ne sadrži kalorije. Istraživanja su povezala konzumaciju dijetalnih pića s povećanjem tjelesne težine, pri čemu su osobe koje piju dijetalne sode imale veću vjerovatnoću da imaju visok krvni pritisak i visok šećer u krvi nego osobe koje ne piju, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana