Ova čokolada je najbezbjednija za jelo

GS
Foto: Ilustracija

Kada nam se jede nešto slatko, često se dogodi da posegnemo za čokoladom koja nam u stoji u "skrivenom" dijelu kuhinjskog ormarića već neko vrijeme, pa je sasvim normalno zapitati se može li čokolada da se pokvari?

Iako i čokolada, kao i svaki proizvod, ima rok trajanja koji je utisnut na pakovanju, dobra vijest je da čokolada ima relativno dug rok trajanja i ne kvari se brzo. Naravno, ako je buđava ili ima loš ukus ili miris, to znači da biste trebali da je bacite, ali evo koliko dugo ona može trajati.

Crna čokolada ima najduži rok trajanja
Nema svaka čokolada isti rok trajanja. Ljubitelji crne čokolade mogli bi posebno da se razvesele jer će tamna čokolada duže zadržati svoj kvalitet u odnosu na druge čokolade. Tamna čokolada ima rok trajanja od čak dvije godine, mliječna čokolada godinu dana, a bijela čokolada oko šest meseci.

Zašto tamna čokolada duže zadržava svoj kvalitet?
Tajna je u čokoladnom likeru ili kakao likeru, to je čisti kakao u tečnom ili polutvrdom obliku koji se proizvodi od zrna kakaa koji su fermentisani, osušeni, pečeni i odvojeni od ljuske, a koriste se za izradu čokolade.

Iako se i mliječna čokolada pravi od ovog likera, ona sadrži mlijeko zbog kojeg može brže da se pokvari. S druge strane, bijela čokolada ima najkraći rok trajanja jer uopšte ne sadrži čokoladni liker.

Kako produžiti rok trajanja čokolade?
Nikako se ne preporučuje da čokoladu stavljate u frižider, vlaga u frižideru može uzrokovati promjenu boje ili kristalizaciju šećera, što će samo pogoršati ukus čokolade. Umjesto toga, čokoladu dobro zamotajte i čuvajte na tamnom mestu s niskom količinom vlage koje nije pretoplo kako se čokolada ne bi otopila, ali ni prehladno.

Takođe je dobra ideja čokoladu držati podalje od namirnica neugodnih mirisa kako ne bi pokupila neželjene ukuse. Ako, ipak, u domu nemate takvo mjesto na kojem biste mogli da držite čokoladu, onda je čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, a kada je izvadite, ostavite je da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana