Osvježite se i zasladite u toplim danima - najstarijim desertom na svijetu

GS
Foto: Ilustracija

Ašure ili Ašura; slatkiš koji je poznat i kao Nojev dezert, smatra se jednom od najstarijih poslastica na svijetu. Desert je bogat žitaricama, mahunarkama, suvim voćem i orašastim plodovima.

U turskoj kulturi „Ašure" je simbol različitosti i prijateljstva. Kada se pravi ovaj desert, pravi se u velikim količinama da bi mogao da se po tradiciji - podijeli sa prijateljima i komšijama.

Prema legendi, kada su zalihe hrane počele da nedostaju u Nojevoj arci, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jedan lonac i skuva ih kako bi svi putnici bili nahranjeni dok arka ne stigne do planine Ararat u istočnoj Turskoj, piše RTS.

Prema drugim izvorima, tokom putovanja proroka Muhameda u Medinu sa svojim sljedbenicima, vidjeli su grupu Jevreja koji poste. Kada ih je prorok Muhamed zamolio pitao zašto poste, oni su mu odgovorili - da bi se sjetili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana.

Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto jer se Mojsije smatra prorokom i u islamskoj vjeri.

„Ašura znači 10 na arapskom i odnosi se na 10. dan u mjesecu muharemu, prvom mjesecu islamskog kalendara. Desert se priprema u kućama tokom te nedjelje i deli sa prijateljima, simbolizujući ljubav i obilje", rekla je Semre Torun, urednica u časopisima Vog i GQ Turkey.

Kako da pripremite ašura slatkiš

Postoji nekoliko verzija ašura deserta, a mi vam u nastavku preporučujemo jedan od načina da ga napravite.

Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je 225 grama šećera, šolja i po leblebije iz konzerve i isto toliko konzerviranog tamnog pasulja (ljubičasti, tamnoplavi).

Potrebne su i tri šolje oljuštenog ječma namočenog u dosta voda (koji se ostavlja da tako prenoći), pola šolje nekuvanog bijelog pirinča koji je takođe odstojao u vodi, kašika ružine vodice, dve kašičice cimeta, tri kašike pistaćija, tri kašike pinjola i tri kašike ribizle.

Spremite i šest punih kašika sjeckanih suvih smokvi, šest suvih sjeckanih kajsija, osam kašika naseckanih oraha i isto toliko kašika sjemena nara.

Pošto je ječam ostao potopljen tokom noći, stavite ga da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode.

Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri (dok ječam ne omekša).

Dodajte šećer, pasulj, leblebije, ružinu vodu i nekuvani bijeli pirinač i ponovo pustite da provri. Ako je potrebno, opet možete dodati malo vode. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta.

Miješajte smjesu polako dok se ne zgusne. Prebacite smešu u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se ohladi; po slatkišu pospite cimet, isjeckane suve smokve, iseckane kajsije, pistaće i orahe.

Pospite na kraju preko Ašure i svježe sjemenke nara. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana