Nevjerovatna praktična upotreba ostataka taloga kafe

GS
Nevjerovatna praktična upotreba ostataka taloga kafe

Svake godine svijet proizvodi zapanjujućih 10 milijardi kilograma otpada kafe na globalnom nivou. Većina završi na deponijama.

"Mogli bismo da proizvodimo beton koji je 30 odsto jači i to obradom i dodavanjem ugljenisane kafe u mješavinu”, otkrili su istraživači iz Australije. 

Njihov "pametni recept” mogao bi da riješi više problema u isto vrijeme.

"Odlaganje organskog otpada predstavlja izazov za životnu sredinu jer emituje velike količine gasova staklene bašte, uključujući metan i ugljen-dioksid, koji doprinose klimatskim promjenama“, objasnio je inženjer Univerziteta RMIT Radživ Rolčhend.

Sa globalnim građevinskim tržištem u procvatu, postoji i sve veća potražnja za betonom, što takođe uzrokuje još jedan niz ekoloških izazova.

"Kontinuirano vađenje pijeska širom svijeta - koje se obično uzima iz riječnih korita i obala - da bi se zadovoljile brzo rastuće zahtjeve građevinske industrije - ima veliki uticaj na životnu sredinu“, rekao je inženjer RMIT-a Jie Li.

"Postoje kritični i dugotrajni izazovi u realizovanju održivog snabdijevanja pijeskom zbog ograničene prirode resursa, i uticaja eksploatacije pijeska na životnu sredinu. Uz pristup kružne ekonomije, mogli bismo da zadržimo organski otpad van deponije i da bolje sačuvamo naše prirodne resurse poput pijeska“, rekao je.

Organski proizvodi poput taloga od kafe ne mogu se dodati direktno u beton jer propuštaju hemikalije koje slabe snagu građevinskog materijala. Dakle, koristeći niske nivoe energije, tim je zagrijao otpad od kafe na preko 350 stepeni dok ga nije lišio kiseonika.

Ovaj proces se naziva piroliza. On razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljenikom koji može da formira jake veze sa cementnom matricom, i samim tim se ugradi u nju.

Rolčhend i kolege su takođe pokušali da pirolizuju talog kafe na 500 stepeni, ali dobijene čestice koju su nazvali biougljem - nisu bile tako jake.

Istraživači su upozorili da još uvijek treba da procijene dugoročnu trajnost ovog cementnog proizvoda. Oni sada rade na testiranju učinka hibridnog kafe-cementa u ciklusima zamrzavanja/odmrzavanja, upijanja vode, abrazije i mnogih drugih mogućih poremećaja i uticaja.

Tim takođe radi na stvaranju biouglja iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad.

"Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se u velikoj mjeri smanji količina organskog otpada koji odlazi na deponije“, rekao je inženjer RMIT-a Šenon Kilmartin-Linč.

"Inspiracija za moje istraživanje, iz perspektive starosjedilaca, uključuje Brigu o zemlji, obezbjeđivanje održivog životnog ciklusa za sve materijale i izbjegavanje odlaska stvari na deponiju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana