Nekoliko namirnica koje stvaraju salo u tijelu

GS
Foto: Ilustracija

Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u tjelesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete učiti o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite mršaviti i ne možete shvatiti zašto vam dijeta nije uspjela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u tijelu, prenosi portal Kliks.

Bijeli hljeb

Što se tiče upravljanja tjelesnom masnoćom, pripazite na bijeli hljeb.

- Kada se pšenica rafinira kako bi se dobilo bijelo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks -, kaže dr Uma Naidu.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na inzulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju tjelesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana s visokim glikemijskim sastojcima posebno je nezadovoljavajuća i povezana je s prekomjernim unosom kalorija.

Čips

- Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa tjelesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima -  kaže dr Metju Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najverovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine - u poređenju s krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

- Čips od krompira pun je masti, rafiniranih ugljikohidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju ovisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno - kazao je on.

Pored toga, dodaje, rafinisani ugljikohidrati u čipsu posebno su loši za struk, jer se često čuvaju kao masti.

-Kada jedete rafinisane ugljikohidrate bez vlakana za usporavanje probave, oni se vrlo brzo razgrađuju, a rezultirajuća glukoza odjednom se uliva u vaš krvotok. To uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi i pokreće oslobađanje hormona insulina za skladištenje masti. Dio ove glukoze odmah se koristi za energiju. Ostatak se pretvara u mast za dugotrajno skladištenje. Dakle, ako jedete čips i druge rafinisane ugljikohidrate, većina kalorija pohraniti će se u obliku masti - , dodaje Olesiak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana