Najslađi datum u godini: Proslavite svjetski dan čokolade uz neodoljive recepte

GS
Najslađi datum u godini: Proslavite svjetski dan čokolade uz neodoljive recepte

S obzirom na to da se 7. juli smatra "slatkim datumom" na koji se svake godine obilježava Svjetski dan čokolade, onda se bez grižnje savjesti zasladite ovom neodoljivo ukusnom poslasticom.

Hindustan Tajms piše da čokolada osim što nadražuje nepce spojevima brojnih zanimljivih ukusa, ona je zaslužna i za bolje raspoloženje i ima zdravstvene benefite.

Ovaj nevjerovatni proizvod dolazi u brojnim oblicima, pa tako sladokuscima nudi više izbora. Osim klasične čokolade, tu su i različite varijacije čokoladnih toplih napitaka, kolača, museva, sladoleda, pudinga.

Zahvaljujući plodovima kakaovca (lat. Theobroma cacao – "hrana bogova"), ljubitelji čokolade odavno mogu uživati u njenom okusu. Čokolada potječe lučenje endorfina, prirodnog hormona sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizuje raspoloženje.

Čokolada se u početku konzumirala samo kao piće i bila je prilično gorkog ukusa. Od njega je napravljeno piće zvano "Chilate" pomiješano sa začinima i kukuruznim pireom. Smatralo se da daje snagu i djelovalo je kao moćan afrodizijak.

Zanimljiva je činjenica da se čokolada smatrala važnim obrokom za vojnike SAD-a u 20. vijeku.

Svjetski dan čokolade obilježava se na svjetskom nivou 7. jula od 2009. godine, a neki čak vjeruju da je to još od 1550. godine kada je prvi put stigla u Evropu.

Otkrivamo vam pet činjenica o kraljici svih slatkiša koje vjerovatno niste znali:

-Popularno vjerovanje da čokolada uzrokuje akne zapravo je samo mit

-Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina čokolade smanjuje rizik od bolesti srca za 1/3

-Čokolada ima antibakterijski efekat na usnu šupljinu i štiti zube od "propadanja"

-Čokolada na mozak i srce djeluje bolje od ljubljenja

-Bijela čokolada zapravo uopšte nije čokolada jer ne sadrži niti kakao niti kakaov sirup.

Procjena je da danas više od milijardu ljudi dnevno jede čokoladu. Najveća specifičnost čokolade je ta što je to jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tijela, pa se zbog toga topi i u ustima.

Danas Evropljani jedu značajno više čokolade od ostatka svijeta. Na samom vrhu liste su stanovnici Njemačke, Švicarske i Velike Britanije.

Oni u prosjeku pojedu oko 11 kilograma čokolade u jednoj godini.

Jedini način da ispravno proslavite ovaj dan je uz neodoljivi čokoladni napitak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana