Ljekari otkrili koliko jaja dnevno smijemo pojesti

GS
Foto: Freepik

Do nedavno su jaja bila zabranjena za osobe koje pate od ateroskleroze, dijabetesa i drugih bolesti. Sada je situacija drugačija.

Jaja su smjeli da jedu svi – na kraju krajeva, ovo je jedinstven proizvod u smislu nutritivne vrijednosti. Ali preporuke za broj jaja koja se mogu bezbjedno jesti dnevno mogu se razlikovati u zavisnosti od izvora i zdravlja osobe.

Generalno, ljekari se slažu da ako nemate specifične medicinske indikacije za ograničavanje konzumiranja jaja, onda umjerena konzumacija jaja – 1-2 dnevno – obično ne šteti zdravlju.

Međutim, ako imate visok holesterol u krvi ili druge faktore rizika za srčana oboljenja, vaš ljekar vam može savjetovati da ograničite unos jaja.

– Danas ljekari i nutricionisti preporučuju da se pridržavate ovog pravila: bolje je jesti jaja kuvana na bilo koji način ne više od 3-4 puta nedjeljno sa pauzom od najmanje jednog dana. Takav način potrošnje ne samo da neće štetiti, već će i pomoći u održavanju zdravlja – objašnjava Denis Buhancev, vodeći stručnjak CMD Centra za molekularnu dijagnostiku Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora, prenosi MagazinNovosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana