Evo kako da svaki paradajz bude ukusan kao domaći

Agencije
Foto: Ilustracija

Paradajz je većini ljudi omiljena namirnica, ali kako onaj koji kupimo u marketima često nije savršeno ukusan, postoje trikovi koji mogu propraviti njegov okus.

Dakle, kako stručnjaci savjetuju, bilo da paradajz koristite za hamburgere, salatu ili sendviče, sa pripremom krenite 10-15 minuta prije jela tako što ćete ga lagano posoliti. Naime, so čini mnogo više od toga da ovom povrću daje bolji okus. Naime, so zapravo izvlači neželjenu tečnost i stvara gušće i čvršće kriške.

Kao što je objasnio J. Kenji Lopez-Alt iz Serious Eats, soljenje izvlači tešnost iz paradajza. A kada uklonite višak vode, tada se okus koncentriše, što ga čini snažnijim i izraženijim.

Evo i pojašnjenja. Položite kriške paradajza na ubruse ili na metalnu rešetku za hlađenje iznad zdjele. Vrh svake kriške lagano pospite. Ostavite paradajz da odstoji 7-8 minuta. Trebali biste vidjeti zrnca tešnosti koja se dižu na površinu, a zatim možete potapkati vrhove ubrusom  i ukloniti višak soli.

Okrenite kriške i ponovite cijeli postupak na suprotnoj strani, ponovno tapkajući nakon dodatnih 7-8 minuta. Možete i ubaciti kriške u cjediljku, da bi višak tečnosti iscurio, kako ne biste morali koristiti ubruse. Naravno, ne pretjerujte sa solju jer pored toga što nije ukusno, presoljeno jelo nije ni zdravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana