Da li i vi čuvate tepsije u rerni? Evo zašto je to velika greška

GS
Da li i vi čuvate tepsije u rerni? Evo zašto je to velika greška

Mnogi od nas su navikli na to, ali je greška: zato treba odmah očistiti rernu od lonaca i tiganja

U mnogim kuhinjama je uobičajeno da se koriste pećnica isključen kao „kontejner“ za tepsije, šerpe i tepsije: to je, u stvari, prazan prostor kada se aparat ne koristi, što može biti veoma korisno, posebno ako nemate veliki nameštaj ili imate mnogo posuđa.

Međutim, ova navika je netačna i treba je eliminisati jer je izvor brojnih problema, koji se tiču kako „zdravstvenog stanja“ tiganja i aparata tako i kvaliteta hrane koju donosimo na trpezu.

Peć nije komad namJeštaja

Ako unutrašnjost rerne napunimo loncima i tiganjima sa drškama, rizikujemo da oštetimo unutrašnje zidove uređajaprekriven materijalima neophodnim za ravnomernu distribuciju toplote.

Stoga, da bismo izbegli rizik od nepovratnog oštećenja pećnice, treba je odmah osloboditi posuđa koje držimo u njoj.

Ali oštećenje unutrašnje obloge rerne ne samo da oštećuje naš aparat – takođe predstavlja rizik po zdravlje hrane koje donosimo na sto.

U stvari, sitne čestice ovih materijala, koje su toksične za naše zdravlje, mogle bi da završe u jelima tokom kuvanja u rerni i da ih kontaminiraju, čineći ih nejestivim.

Štaviše, kao što znamo, većina posuda za pečenje i tiganja u našim domovima ima unutrašnju oblogu koja, ako je oštećena, ugrožava sigurnost hrane koja se kuva u njima.

Spakujte nekoliko poslužavnika ili tiganja zajedno tako da se svi dugoročno uklapaju u rernu. može prouzrokovati grebanje unutrašnjosti posuđa i oštećenje ovog premazasa opasnim posledicama po naše zdravlje.

Rizici ove pogrešne prakse se povećavaju ako u rernu pored lonaca stavljamo i pribor kao što su kutlače, noževi, viljuške ili klešta.

Konačno, krajnji rizik se tiče mogućnosti da se zaboravi na prisustvo posuđa u rerni i uključi je, možda da bi je zagrejao, a da se ne vadi sve što je u njoj pohranjeno.

U ovom slučaju rizikujemo da zapalimo plastične ili silikonske ručke i dnepopravljivo oštetiti posuđe koje se nalazi u rerni ali nije pogodan za upotrebu unutar ovog uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana