Švajcarska: 13 krava skočilo sa litice. Da li je to samoubistvo?

B92
Švajcarska: 13 krava skočilo sa litice. Da li je to samoubistvo?

Trinaest krava jednog stada u Švajcarskoj skočilo je sa 50 metara visoke litice. One su provalile svoj obor i nekoliko ograda oko pašnjaka i trčeći se sunovratile u ambis u blizini Levrona.

Dvanaest krava je poginulo, a trinaesta, koja je pala na tela svojih saputnica, prežjivela je. Ona se trenutno nalazi na klinici za životinje u Bernu.


Krave su pripadale različitim vlasnicima, ali su sve bile zajedno na ispaši na pašnjaku lokalnog farmera. Par koji je vlasnik zemljišta kaže da su krave možda pojurile neke grabljivice i da su zbog toga pale ili skočile sa ivice provalije.

Norbert Teretaz, predsjednik osiguravajuće kuće za poljoprivrednike u regionu, kaže da je ovakvo ponašanje krava vrlo neobično.

Osim toga, ostale životinje koje su bile na ispaši u neposrednoj blizini (četiri jaka), nisu djelovale uznemireno, niti je kod njih bilo ikakvih tragova napada grabljivica.

Sličan skok krava u Švajcarskoj dogodio se 2009. u selu Lojterbrunen. U razmaku od samo tri dana, 28 krava i bikova misteriozno je skončalo u nekoliko stotina metara visokoj provaliji. Njihova tijela morala su da se uklanjaju helikopterima. Tada se spekulisalo da su se životinje uplašile jake grmljavine, a zatim u trku preblizu pratile jedna drugu, pravo u smrt.

Većina naučnika vjeruje da životinje nisu sposobne da počine samoubistvo. Čak i leminzi koji u popularnim mitovima sami skaču sa litice tokom sezone parenja, to ne čine namjerno. Naime, oni instinktivno osjećaju potrebu da promjene stanište i bacaju se u more sa željom da ga preplivaju. Uglavnom uginu od iscrpljenosti i davljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana