Oslobođen golub za koga se sumnjalo da špijunira

Tanjug
Oslobođen golub za koga se sumnjalo da špijunira

NjU DELHI - Policija u Indiji pustila je na slobodu goluba koji je bio pritvoren osam mjeseci, pošto se sumnjalo da špijunira za Kinu.

Policija je sumnjala da je golub, koji je u maju prošle godine uhvaćen u blizini luke u Mumbaju, umiješan u špijunažu pošto je na nogama imao dva prstena na kojima su bile riječi koje su izgledale kao kineske, objavio je Skaj njuz.

Policija je u utorak oslobodila goluba i pustila ga nazad u divljinu, objavili su indijski mediji.

Golub je proveo osam mjeseci u zatočeništvu u bolnici za životinje u Mumbaju, prije nego što je otkriveno da je ptica u Indiju doletjela sa Tajvana.

Golubovi su tokom istorije korišćeni za špijuniranje, a britanske snage u Prvom i Drugom svjetskom ratu koristile te ptice za prenošenje poruka.

Policija u Indiji je i ranije pritvarala golubove. U Kašmiru je tako 2020. godine uhvaćen golub koji je pripadao pakistanskom ribaru, a istraga je pokazala da ptica nije bila namijenjena za špijunažu, već da je jednostavno preletjela granicu između dvije zemlje.

Indijska policija je 2016. pritvorila još jednog goluba, nakon što je, navodno, pronađen sa bilješkom u kojoj se prijeti indijskom premijeru Narendri Modiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana