Arheološko nalazište staro 7.000 godina uništeno zbog prodavnice

GS
Arheološko nalazište staro 7.000 godina uništeno zbog prodavnice

Oko 40 uspravnih kamenih ploča za koje se smatra da su ih podigli praistorijski ljudi prije 7.000 godina uništeno je u blizini slavnog arheološkog nalazišta u sjeverozapadnoj Francuskoj kako bi se napravilo mjesto za trgovinu “uradi sam”, otkrio je ogorčeni lokalni istoričar.

Kamenje u Carnacu bilo je visoko između 50-100 centimetara i nalazilo se blizu glavnih visoko zaštićenih područja jedne od najvećih i najmisterioznijih evropskih praistorijskih turističkih atrakcija.

“Lokalitet je uništen”, rekao je lokalni arheolog Christian Obeltz za AFP u srijedu. On vjeruje da je 39 kamenih ploča, poznatih kao menhiri, izgubljeno, procjenjujući njihovu starost na oko 7.000 godina.

Zemljište je dobilo građevinsku dozvolu od kancelarije lokalnog gradonačelnika u avgustu prošle godine, a lanac prodavnica „Mr. Bricolage“ trenutno tamo gradi novu trgovinu. Gradonačelnik Olivier Lepick rekao je za AFP da je “slijedio zakon” i ukazao na “nisku arheološku vrijednost” predmeta pronađenih tokom provjera prije početka procesa izgradnje.

- Zemljište se ne nalazi u zaštićenom području i bilo je namijenjeno za komercijalnu upotrebu - dodao je.

Carnac je poznat po velikim poljima kamenih megalita koji stoje u dugim nizovima blizu atlantske obale u vjetrovitom području Bretanje. Smatra se da je kamenje imalo svetu i pogrebnu funkciju, iako postoje različite teorije.

Regionalna kancelarija za kulturna pitanja (Drac) za Bretanju, koji je odgovoran za poštovanje zakona o zaštiti kulturnih spomenika, umanjio je važnost gubitaka.

- S obzirom na neizvjestan i u svakom slučaju neveliki karakter ostataka, kako je otkriveno provjerama, nije utvrđena šteta na lokalitetu od arheološke vrijednosti - stoji u saopštenju objavljenom u srijedu.

Međutim, arheolog Obletz vjeruje da lokalne vlasti nisu uspjele pravilno istražiti.

- Nisu provedena arheološka iskopavnja da bi se znalo jesu li kamene ploče bile menhiri ili ne - rekao je.

- Svjedočimo nizu propusta. Država više ne štiti naše sugrađane niti našu baštinu. Užasno - rekla je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen na Tviteru.

„Mr. Bricolage“ grupa je saopštila da “iskreno žali zbog situacije”, ali je ukazala na ovlaštenja za svoju trgovinu izdana prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana