Археолошко налазиште старо 7.000 година уништено због продавнице

ГС
Археолошко налазиште старо 7.000 година уништено због продавнице

Око 40 усправних камених плоча за које се сматра да су их подигли праисторијски људи прије 7.000 година уништено је у близини славног археолошког налазишта у сјеверозападној Француској како би се направило мјесто за трговину “уради сам”, открио је огорчени локални историчар.

Камење у Царнацу било је високо између 50-100 центиметара и налазило се близу главних високо заштићених подручја једне од највећих и најмистериознијих европских праисторијских туристичких атракција.

“Локалитет је уништен”, рекао је локални археолог Christian Obeltz за АФП у сриједу. Он вјерује да је 39 камених плоча, познатих као менхири, изгубљено, процјењујући њихову старост на око 7.000 година.

Земљиште је добило грађевинску дозволу од канцеларије локалног градоначелника у августу прошле године, а ланац продавница „Mr. Bricolage“ тренутно тамо гради нову трговину. Градоначелник Olivier Lepick рекао је за АФП да је “слиједио закон” и указао на “ниску археолошку вриједност” предмета пронађених током провјера прије почетка процеса изградње.

- Земљиште се не налази у заштићеном подручју и било је намијењено за комерцијалну употребу - додао је.

Царнац је познат по великим пољима камених мегалита који стоје у дугим низовима близу атлантске обале у вјетровитом подручју Бретање. Сматра се да је камење имало свету и погребну функцију, иако постоје различите теорије.

Регионална канцеларија за културна питања (Drac) за Бретању, који је одговоран за поштовање закона о заштити културних споменика, умањио је важност губитака.

- С обзиром на неизвјестан и у сваком случају невелики карактер остатака, како је откривено провјерама, није утврђена штета на локалитету од археолошке вриједности - стоји у саопштењу објављеном у сриједу.

Међутим, археолог Obletz вјерује да локалне власти нису успјеле правилно истражити.

- Нису проведена археолошка ископавњa да би се знало јесу ли камене плоче биле менхири или не - рекао је.

- Свједочимо низу пропуста. Држава више не штити наше суграђане нити нашу баштину. Ужасно - рекла је челница крајње деснице Марине Ле Пен на Твитеру.

„Mr. Bricolage“ група је саопштила да “искрено жали због ситуације”, али је указала на овлаштења за своју трговину издана прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана