Rižoto kao iz najboljih restorana

GS
Rižoto kao iz najboljih restorana

Ovo naizgled skromno jelo može ispasti loše na mnogo raznih načina: prekuvana ili nekuvana riža, bljutav ukus, previše tečno – najčešći su rezultati koje postižu neiskusni kuvari. Međutim, ako imate dobar recept i kvalitetne sastojke, vaš rižoto će biti rame uz rame sa onima iz najboljih restorana. Dodajte tome neko dobro vino i bićete zadovoljni i vi i vaši ukućani ili gosti.

Sastojci:

1/2kg običnih bijelih šampinjona ili krimini, braon šampinjona

30g sušenih vrganja

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike putera

1 veći čen bijelog luka, izgnječen

1 veći luk, fino isjeckan

300g Arborio ili kočanske riže

120ml bijelog suvog vina

1200ml pileće supe

40g parmezana, svježe izrendanog

So i biber

Priprema:

U pola litra vruće vode potopite sušene vrganje i ostavite ih tako oko 30 minuta. Očistite pečurke od zemlje, nemojte ih prati, nego uzmite vlažnu salvetu i njome ih brišite.

Stavite pileću supu zajedno sa vodom u kojoj su bili suvi vrganji u neku šerpu i zagrijte je, neka se kuva na tihoj vatri sve vrijeme dok pravite rižoto. Ocijeđene vrganje isjeckajte.

U većem, dubljem, tiganju ili plićoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i 2 kašike putera, na srednje jakoj vatri. Stavite zgnječen čen bijelog luka u šerpu, miješajte ga sa masnoćom da poprimi šmek, a onda ga izbacite. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, 2-3 minuta. Šampinjone zajedno sa sušenim vrganjima stavite da se prže oko 5 minuta uz stalno miješanje.

Zatim stavite  rižu i sve miješajte drvenom varjačom. Poslije 3 minuta, riža ne smije da potamni, dodajte bijelo vino. Sve vrijeme miješajte rižoto, svaki put kad ponestane tečnosti u njemu, dodajte po jednu kutlaču supe. Kuvajte uz stalno miješanje oko 20 minuta, najbolje je da ga probate da bi utvrdili da li je gotov.

Trebalo bi da bude - ni prekuvan ali ni tvrd. Ukoliko ponestane supe, dodajte vrelu vodu. Takođe, rižoto ne smije da bude ni previše tečan, a ni gust, više kremast. Na kraju dodajte so i biber, imajte na umu da je pileća supa slana, kao i parmezan. Sklonite rižoto sa vatre i onda na kraju umiješajte 1 kašiku preostalog putera i izrendan parmezan, malo ostavite za serviranje.

Rižoto služite odmah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana