CERN možda nikada nije otkrio Božju česticu

Techtimes.com
CERN možda nikada nije otkrio Božju česticu

Neki naučnici i dalje smatraju da Higsov bozon još nije "uhvaćen".

Istraživači Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) objavili su 2012. da su otkrili česticu koju je predvidio fizičar Piter Higs i koja materiji daje masu.

Međutim, sada neki osporavaju ovo otkriće. Naučnici Odjeljenja za fiziku, hemiju i farmaciju Centra za kosmologiju i fenomenologiju čestica u Danskoj tvrde da je otkriće iz CERN-a samo objašnjenje nekih potpuno drugačijih procesa.

"Podaci iz CERN-a generalno se smatraju dokazom postojanja Higsovog bozona. Tačno je da se ta čestica poklapa sa dobijenim podacima, ali mogu postojati i druga objašnjenja. Trenutni podaci nisu dovoljno precizni, kako bi se ustanovilo o kakvoj je tačno čestici riječ. Možda je to zbir drugih poznatih čestica", kaže Mads Toudal Frandsen sa Univerziteta Južne Danske.

Fizičari su razvili dva glavna modela kosmosa – veliki, standardni model fizike čestica i teoriju o više univerzuma.

Ova druga ideja fokusirana je na moguće postojanje velikog, ili neograničenog broja univerzuma koji mogu uticati na naš.

Fizičari su nekada verovali da bi masa Higsovog bozona, za koju se očekuje da je između 115 i 140 GuV mogla da pruži dokaze za jedan od pomenutih modela i eliminiše drugi.

Kada su objavljeni rezultati istraživanja u CERN-u prije dvije godine, dobijena je vrijednost od oko 125 GeV, što se uklapa u oba kosmološka modela.

Frandsen i njegov tim ne eliminišu mogućnost da je čestica otkrivena 2012. zaista Higsov bozon, ali ističu da bi dobijene podatke trebalo objasniti i na drugi način.

Recimo, možda je riječ o tehni-Higsovim česticama, teoretskim subatomskim česticama, koje se takođe uklapaju u dobijene rezultate, kažu danski istraživači.

Ove minijaturne strukture nisu elementarne čestice, jer su sačinjene od tehni-kvarkova, baš kao što su normalni kvarkovi sačinjeni od protona i neutrona. Međutim, da bi se tehni-kvarkovi povezali u cjelinu, na okupu ih mora držati za sad nepoznata sila, jer ni jedna od četiri prirodne sile poznate modernoj fizici ne može igrati tu ulogu.

Fizičari taj neotkriveni fenomen nazivaju tehnikolor silom. Frandsen vjeruje da je čestica pronađena 2012. zapravo tehni-Higs, sačinjen od para tehni-kvarkova.

Inače, Piter Higs i Fransoa Engler dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2013. za teoretski rad koji predviđa postojanje Higsovog bozona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana