Tviter ukida naloge u slučaju dezinformacije o vakcinama

GS
Foto: Ilustracija

Društvena mreža Tviter objavila je da namjerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, i uvela mogućnost zabrane naloga korisnika poslije pet opomena.

"Mislimo da će ovaj sistem upozorenja pomoći da se obrazuje javnost o našim propisima, i bolje doprinijeti smanjenju širenja potencijalno opasnih ili lažnih informacija preko Tvitera, posebno za ponovljene, umjerene ili ozbiljne prestupe", saopštila je sinoć ta mreža.

Tviter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije posebno one koje nagovještvaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale, prenosi N1.

Mjere su takođe usmjerene na laži o navodnim neželjenim efektima ili čak dovođenje u pitanje postojanja Kovida-19 i potrebe za vakcinisanjem.

Od tada je sa te društvene mreže povučeno više od 8.400 tvitova i upozoreno oko 11,5 miliona naloga u svijetu.

Od drugog upozorenja korisnicima će nalog biti blokiran 12 sati, poslije četvrtog upozorenja blokada će trajati sedam dana a poslije petog nalog će biti trajno zatvoren.

Ovaj sistem inspirisan je sistemom protiv dezinformacija o izborima i građanskim procesima, u okviru koga je Tviter ukinuo nalog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa zbog ponovljenih kršenja pravila kao što su podsticanje na nasilje i njegove poruke kojima se dovode u pitanje rezultati predsjedničkih izbora.

Mreže Jutjub i Fejsbuk su od oktobra, kada su vakcine bile tek u fazi kliničkih proba, objavile strogo pravilo čiji cilj je bio da se zabrane dezinformacije o vakcinama i napori da se naškodi kampanjama vakcinacije.

Tviter će takođe prikačiti upozorenje na poruke koje mogu da sadrže lažne informacije o vakcinama protiv Kovida-19, navedeno je u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana