Твитер укида налоге у случају дезинформације о вакцинама

ГС
Foto: Илустрација

Друштвена мрежа Твитер објавила је да намјерава да појача борбу против ширења дезинформација о вакцинама, и увела могућност забране налога корисника послије пет опомена.

"Мислимо да ће овај систем упозорења помоћи да се образује јавност о нашим прописима, и боље допринијети смањењу ширења потенцијално опасних или лажних информација преко Твитера, посебно за поновљене, умјерене или озбиљне преступе", саопштила је синоћ та мрежа.

Твитер је у децембру већ одлучио да са корисничких налога повуче неке лажне информације посебно оне које наговјештвају да се вакцине користе да би нашкодиле становништву, или да би га контролисале, преноси Н1.

Мјере су такође усмјерене на лажи о наводним нежељеним ефектима или чак довођење у питање постојања Ковида-19 и потребе за вакцинисањем.

Од тада је са те друштвене мреже повучено више од 8.400 твитова и упозорено око 11,5 милиона налога у свијету.

Од другог упозорења корисницима ће налог бити блокиран 12 сати, послије четвртог упозорења блокада ће трајати седам дана а послије петог налог ће бити трајно затворен.

Овај систем инспирисан је системом против дезинформација о изборима и грађанским процесима, у оквиру кога је Твитер укинуо налог бившег америчког предсједника Доналда Трампа због поновљених кршења правила као што су подстицање на насиље и његове поруке којима се доводе у питање резултати предсједничких избора.

Мреже Јутјуб и Фејсбук су од октобра, када су вакцине биле тек у фази клиничких проба, објавиле строго правило чији циљ је био да се забране дезинформације о вакцинама и напори да се нашкоди кампањама вакцинације.

Твитер ће такође прикачити упозорење на поруке које могу да садрже лажне информације о вакцинама против Ковида-19, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана