Prvi kompjuter Stiva Džobsa na prodaju

Agencije
Prvi kompjuter Stiva Džobsa na prodaju
Prvi kompjuter Stiva Džobsa na prodaju

Ako kojim slučajem imate koji milion ili dva dolara “u šteku”, pritom ste “tech geek” i ljubitelj proizvoda sa logom zagrizene jabuke - onda je ovo zaista prava stvar za vas.

Prvi kompjuter koji su Stiv Džobs i Stiv Voznijak zajedno napravili pod oznakom Apple, izuzetno rijedak primjerak potpuno kompletnog i ispravnog, ručno napravljenog računara, “smještenog” u kućište od drveta, ponuđen je na eBay aukciji.

Uređaj pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznat i kao Apple I ili Apple-1, je desktop računar koji je konstruisala Apple Computer (danas Apple Inc.) davne 1976. godine.

Apple “kec”, koga je projektovao i svojeručno sastavio Voznijak, na aukciji je ponuđen po početnoj cijeni od 1.750.000 dolara (oko 1,5 miliona evra).

U aukcijskom opisu proizvoda navodi se da je riječ o izuzetno rijetkom uređaju, prvom takve vrste koji je EBedž ikada ponudio. Računar, čiji je hardver smješten u originalno Bute Shop KOA drveno kućište, ima originalno napajanje, Datanetics tastaturu i u potpuno funkcionalnom je stanju, navodi sajt Geeku-Gadgets.

Ekspert za Apple uređaje Kori Koen je potvrdio da je računar, koji je u avgustu ove godine bio predstavljen na Vintage Computer Festival West u SAD, originalni Apple 1. Na tom događaju, “kec” je svakoga dana radio po šest sati.

Identičnih Apple 1 računara, u drvenom kućištu, postoji samo šest na svijetu. Onaj ko se odluči da za njega izdvoji navedenu sumu, uz računar će dobiti originalno uputstvo, sheme, kasetnu jedinicu, a od softvera Basic, igre i memorijske testove.

Desktop računar ne bi to bio bez monitora, pa je tu i Sony TV-115 portabl televizor sa video modulatorom, iz 1976. godine, koji je Džobs preporučio kao monitor za prvi Apple računar.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana