Први компјутер Стива Џобса на продају

Aгенције
Први компјутер Стива Џобса на продају
Први компјутер Стива Џобса на продају

Ако којим случајем имате који милион или два долара “у штеку”, притом сте “tech geek” и љубитељ производа са логом загризене јабуке - онда је ово заиста права ствар за вас.

Први компјутер који су Стив Џобс и Стив Вознијак заједно направили под ознаком Apple, изузетно риједак примјерак потпуно комплетног и исправног, ручно направљеног рачунара, “смјештеног” у кућиште од дрвета, понуђен је на eBay аукцији.

Уређај под ознаком Apple Computer 1, касније познат и као Apple I или Apple-1, је десктоп рачунар који је конструисала Apple Computer (данас Apple Inc.) давне 1976. године.

Аппле “кец”, кога је пројектовао и својеручно саставио Вознијак, на аукцији је понуђен по почетној цијени од 1.750.000 долара (око 1,5 милиона евра).

У аукцијском опису производа наводи се да је ријеч о изузетно ријетком уређају, првом такве врсте који је ЕБеџ икада понудио. Рачунар, чији је хардвер смјештен у оригинално Bute Shop КОА дрвено кућиште, има оригинално напајање, Datanetics тастатуру и у потпуно функционалном је стању, наводи сајт Гееку-Гадгетс.

Експерт за Apple уређаје Кори Коен је потврдио да је рачунар, који је у августу ове године био представљен на Vintage Computer Festival West у САД, оригинални Аппле 1. На том догађају, “кец” је свакога дана радио по шест сати.

Идентичних Apple 1 рачунара, у дрвеном кућишту, постоји само шест на свијету. Онај ко се одлучи да за њега издвоји наведену суму, уз рачунар ће добити оригинално упутство, схеме, касетну јединицу, а од софтвера Basic, игре и меморијске тестове.

Десктоп рачунар не би то био без монитора, па је ту и Sony ТВ-115 портабл телевизор са видео модулатором, из 1976. године, који је Џобс препоручио као монитор за први Apple рачунар.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана