Први компјутер Стива Џобса на продају

Aгенције
Први компјутер Стива Џобса на продају

Ако којим случајем имате који милион или два долара “у штеку”, притом сте “tech geek” и љубитељ производа са логом загризене јабуке - онда је ово заиста права ствар за вас.

Први компјутер који су Стив Џобс и Стив Вознијак заједно направили под ознаком Apple, изузетно риједак примјерак потпуно комплетног и исправног, ручно направљеног рачунара, “смјештеног” у кућиште од дрвета, понуђен је на eBay аукцији.

Уређај под ознаком Apple Computer 1, касније познат и као Apple I или Apple-1, је десктоп рачунар који је конструисала Apple Computer (данас Apple Inc.) давне 1976. године.

Аппле “кец”, кога је пројектовао и својеручно саставио Вознијак, на аукцији је понуђен по почетној цијени од 1.750.000 долара (око 1,5 милиона евра).

У аукцијском опису производа наводи се да је ријеч о изузетно ријетком уређају, првом такве врсте који је ЕБеџ икада понудио. Рачунар, чији је хардвер смјештен у оригинално Bute Shop КОА дрвено кућиште, има оригинално напајање, Datanetics тастатуру и у потпуно функционалном је стању, наводи сајт Гееку-Гадгетс.

Експерт за Apple уређаје Кори Коен је потврдио да је рачунар, који је у августу ове године био представљен на Vintage Computer Festival West у САД, оригинални Аппле 1. На том догађају, “кец” је свакога дана радио по шест сати.

Идентичних Apple 1 рачунара, у дрвеном кућишту, постоји само шест на свијету. Онај ко се одлучи да за њега издвоји наведену суму, уз рачунар ће добити оригинално упутство, схеме, касетну јединицу, а од софтвера Basic, игре и меморијске тестове.

Десктоп рачунар не би то био без монитора, па је ту и Sony ТВ-115 портабл телевизор са видео модулатором, из 1976. године, који је Џобс препоручио као монитор за први Apple рачунар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана