Prijedlog Ilona Maska: Vladama i korporacijama naplaćivati korištenje Tvitera

GS
Foto: Tanjug

Kao što je to često slučaj s Maskom, ovo nije konkretan plan.

Ilon Mask još nije završio kupovinu Tvitera, ali najbogatiji čovjek na svijetu svakako ima razne ideje za potencijalne promjene na platformi. Njegov najnoviji prijedlog je naplatiti korporacijama i vladama da tvituju.

Mnogo potencijalnih problema

- Tviter će uvijek biti besplatan za obične korisnike, ali će doći možda do manje promjene u cijenama za komercijalne i državne korisnike - naveo je budući vlasnik Tvitera.

Kao što je to često slučaj s Maskom, ovo nije konkretan plan: tip samo tvituje. Ali, to se uklupa u ono što smo ranije čuli o Maskovim idejama za platformu. Rojters je prošlog mjeseca objavio da je, kada je predlagao bankama o akviziciji, Mask je sugerisao da bi mogao da naplati medijskim kompanijama da citiraju ili embeduju tvitove.

U svakom slučaju logika je jednostavna: Tviter je trenutno besplatan, ljudi žele taj proizvod, pa zašto ga ne naplatiti?

Pa, iako ove ideje djeluju kao očigledne, dolaze sa mnogo potencijalnih problema. U slučaju naplaćivanja citiranja ili embedovanja tvitova, prvo ne bi bilo dobro za slobodu govoru koju Mask tako snažno propagira, a drugo bi uvelo čitav niz administrativnih glavobolja.
U poređenju s tim, natjerati vlade i korporacije da plaćaju tvitovanje je jednostavnije, ali je taj plan i dalje teško primjeniti. Na primjer, koliko velika kompanija mora da bude prije nego što joj naplatite korištenje Tvitera? Vjerovatno ne želite da kompanija Koka-Kola plaća istu stopu kao lokalna pivara, na primjer. Ali ako ne, kako da razlikujete? Da li skalirate troškove na osnovu broja pratilaca (koji možda ne odražavaju veličinu kompanije), ili prihoda (za koji bi bila potrebna validacija) ili nečeg drugog?

Nisu jednostavna pitanja

Naplatite previše i otjeraćete korisnike, naplatite premalo i neće uticati na vaš prihod. I tako dalje. Ovo nisu nerješiva pitanja, ali nisu ni jednostavna.

U svakom slučaju, sve ovo su puka nagađanja: jednostavno ne znamo šta Mask planira da uradi sa Tviterom u ovom trenutku. Ali ovo je samo po sebi informativno, jer je sviranje po sluhu očigledno modus operandi najbogatijeg čovjeka na svijetu, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana