Приједлог Илона Маска: Владама и корпорацијама наплаћивати кориштење Твитера

ГС
Foto: Танјуг

Као што је то често случај с Маском, ово није конкретан план.

Илон Маск још није завршио куповину Твитера, али најбогатији човјек на свијету свакако има разне идеје за потенцијалне промјене на платформи. Његов најновији приједлог је наплатити корпорацијама и владама да твитују.

Много потенцијалних проблема

- Твитер ће увијек бити бесплатан за обичне кориснике, али ће доћи можда до мање промјене у цијенама за комерцијалне и државне кориснике - навео је будући власник Твитера.

Као што је то често случај с Маском, ово није конкретан план: тип само твитује. Али, то се уклупа у оно што смо раније чули о Масковим идејама за платформу. Ројтерс је прошлог мјесеца објавио да је, када је предлагао банкама о аквизицији, Маск је сугерисао да би могао да наплати медијским компанијама да цитирају или ембедују твитове.

У сваком случају логика је једноставна: Твитер је тренутно бесплатан, људи желе тај производ, па зашто га не наплатити?

Па, иако ове идеје дјелују као очигледне, долазе са много потенцијалних проблема. У случају наплаћивања цитирања или ембедовања твитова, прво не би било добро за слободу говору коју Маск тако снажно пропагира, а друго би увело читав низ административних главобоља.
У поређењу с тим, натјерати владе и корпорације да плаћају твитовање је једноставније, али је тај план и даље тешко примјенити. На примјер, колико велика компанија мора да буде прије него што јој наплатите кориштење Твитера? Вјероватно не желите да компанија Кока-Кола плаћа исту стопу као локална пивара, на примјер. Али ако не, како да разликујете? Да ли скалирате трошкове на основу броја пратилаца (који можда не одражавају величину компаније), или прихода (за који би била потребна валидација) или нечег другог?

Нису једноставна питања

Наплатите превише и отјераћете кориснике, наплатите премало и неће утицати на ваш приход. И тако даље. Ово нису нерјешива питања, али нису ни једноставна.

У сваком случају, све ово су пука нагађања: једноставно не знамо шта Маск планира да уради са Твитером у овом тренутку. Али ово је само по себи информативно, јер је свирање по слуху очигледно модус операнди најбогатијег човјека на свијету, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана