Prije tačno 33 godine dogodio se prvi hakerski napad koji je skoro uništio internet

GS
Foto: Ilustracija

Robert Tapan Moris je kao student osmislio program kojim je hteo da prebroji sve računare na internetu, međutim, nije znao da će zbog toga ući u istoriju.

Prije tačno 33 godine, Robert Tapan Morris skoro je slučajno uništio cio internet.

On je tada imao 23 godine i studirao je na Univerzitetu Kornegl, gdje je htio da sazna koliko je veliki tadašnji internet. Zbog toga je osmislio program čiji je bio zadatak, zadatak da putuje od jednog računara do drugog i da potom šalje signal na njegov računar koji bi potom sažeo te signale. Na taj način je Moris htio da prebroji sve računare na internetu.

Njegov "crv" u pohod internetom je krenuo 2. novembra 1988. godine, s računarskog sistema MIT-a kako bi se zavarao trag autora, međutim brzo se ispostavilo da nije potpuno bezazlen. Greškom se mogao naseliti na isti računar više puta. Tako bi svaki put usporavao njegov rad, do tačke kada bi računar postao potpuno neupotrebljiv.

Zarazio je oko šest hiljada računara što je tada bilo mnogo, jer je na internetu u cijelom svijetu bilo priključeno tek oko 60 hiljada računara. "Morisov crv" uzrokovao je tada velike probleme u radu interneta, koji su potrajali nekoliko dana. Zbog toga, Moris je završio na sudu gdje je osuđen kao prvi haker.

Dobio je uslovnu kaznu od tri godine, 400 sati društveno korisnog rada i 10.500 dolara novčane kazne. Disketa s izvornim kodom za "Morrisov crv" i dalje se čuva u Muzeju "Computer History Museum " u kalifornijskom Mountain Vievu, a Moris radi kao profesor na uglednom Univerzitetu MIT.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana