Прије тачно 33 године догодио се први хакерски напад који је скоро уништио интернет

ГС
Foto: Илустрација

Роберт Тапан Морис је као студент осмислио програм којим је хтео да преброји све рачунаре на интернету, међутим, није знао да ће због тога ући у историју.

Прије тачно 33 године, Роберт Тапан Моррис скоро је случајно уништио цио интернет.

Он је тада имао 23 године и студирао је на Универзитету Корнегл, гдје је хтио да сазна колико је велики тадашњи интернет. Због тога је осмислио програм чији је био задатак, задатак да путује од једног рачунара до другог и да потом шаље сигнал на његов рачунар који би потом сажео те сигнале. На тај начин је Морис хтио да преброји све рачунаре на интернету.

Његов "црв" у поход интернетом је кренуо 2. новембра 1988. године, с рачунарског система МИТ-а како би се заварао траг аутора, међутим брзо се испоставило да није потпуно безазлен. Грешком се могао населити на исти рачунар више пута. Тако би сваки пут успоравао његов рад, до тачке када би рачунар постао потпуно неупотребљив.

Заразио је око шест хиљада рачунара што је тада било много, јер је на интернету у цијелом свијету било прикључено тек око 60 хиљада рачунара. "Морисов црв" узроковао је тада велике проблеме у раду интернета, који су потрајали неколико дана. Због тога, Морис је завршио на суду гдје је осуђен као први хакер.

Добио је условну казну од три године, 400 сати друштвено корисног рада и 10.500 долара новчане казне. Дискета с изворним кодом за "Моррисов црв" и даље се чува у Музеју "Computer History Museum " у калифорнијском Моунтаин Виеву, а Морис ради као професор на угледном Универзитету МИТ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана