Pogledajte snimak iz 1994. u kojem Bil Gejts govori o Majkrosoftu i Eplu VIDEO

GS
Foto: Printskrin

Na Jutjubu je objavljen 15-minutni snimak iz 1994. u kojem tadašnji direktor Majkrosofta Bil Gejts izražava dobrodošlicu novim radnicima te im obrazlaže kako je ova kompanija nastala i kako se razvijala.

Videozapis je objavljen na Jutjub kanalu Centra za istoriju računarstva iz Kembridža. Gejts je tada imao 39 godina te je već tada bio iznimno bogat. Prema poslovnom listu Forbs, imao je bogatstvo od 9,35 milijardi dolara, a sada ima bogatstvo od 136 milijardi dolara.

U obraćanju je imao riječi hvale za kompaniju Epl, što je iznenađujuće s obzirom na to da je Epl najveći Majkrosoftov konkurent. Podsjetio je kako je jednu od najvećih korporacija na svijetu osnovao s prijateljem Paulom Allenom.

Govorio je i o desktop računarima, posebno se osvrnuvši na miševe kao jedan od dijelova ovih računara. Istakao je da su oni postali vrlo profitabilni za Majkrosoft, ali da su s onim prvim proizvedenim napravili grešku.

Prema riječima Gejtsa, prvobitno je naručeno 50.000 komada, ali da im je bila potrebna cijela godina da ih prodaju. U međuvremenu, objašnjava, dizajn miševa se poboljšavao, prenosi Klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana