Mask gradi novu fabriku u Teksasu

Srna
Mask gradi novu fabriku u Teksasu

DALAS - Kompanija SpejsIks, u vlasništvu Ilona Maska, gradi novu fabriku u Teksasu za svoju satelitsku širokopojasnu uslugu Starlink, prema objavljenom oglasu o radnim mjestima za inženjere, čime ovaj milijarder nastavlja sa ulaganjima u tu južnu američku državu.

Mask, koji vodi nekoliko futurističkih kompanija, uključujući “Teslu”, Neuralink i Boring, preselio se u decembru iz Kalifornije u Loun Star Stejt (Teksas), da bi se usredsredio na novi pogon proizvođača električnih automobila i njegov poduhvat SpejsIks, prenosi Rojters.

Ekscentrični američki preduzetnik je objavio u utorak na Tviteru “stvaranje grada Starbejsa u Teksasu”, ne iznoseći dalje detalje.

U oglasu SpejsIksa o radnim mjestima za inženjere u Starlinku navedeno je da se otvara “nov, moderan” proizvodni pogon u Ostonu, u Teksasu, kako bi se išlo u korak sa globalnom potražnjom.

Starlink planira mrežu od desetaka hiljada satelita u niskoj zemaljskoj orbiti koji bi pružali gobalno brzi internet.

Mask je ranije izjavio da će Starlink, čije je sjedište trenutno u Redmondu, u Vašingtonu, biti glavni izvor finansiranja njegovih daljih planova, kao što su razvoj rakete Staršip za putničke letove na Mjesec i eventualni pokušaj kolonizacije Marsa.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana