Dosadio vam je Google? Pretražujte preko ovih alternativa

GS
Foto: ilustracija

Ukoliko tražite pretraživač interneta koji ne bilježi svaki vaš korak koji napravite na globalnoj mreži, postoji nekoliko alternativnih sistema koji pretragu čine sigurnijom i privatnijom.

Ako kao vlasnik Google naloga ponekada zaželite malo mira u obliku privatnosti na internetu tokom pretraživanja, potraga za alternativnim rješenjima može biti frustrirajuća. Pronašli smo tri odlična pretraživača koji, za razliku od Googlea, ne žude za vašim privatnim podacima.

 DuckDuckGo

Prvi izbor je onaj najpoznatiji. DuckDuckGo ne skuplja vaše lične informacije i vrši pretragu tako da korisniku ne ostavlja osjećaj zabrinutosti uzrokovan brojnim sistemima za praćenje. DuckDuckGo je savršen izbor za sve koji žele da Veliki Brat ne kopa po njihovoj istoriji pretrage.

Takođe je bitno napomenuti da je ovaj sistem pretrage veoma kompetentan i nudi niz produktivnih opcija, na kakve smo navikli kod velikih pretraživača.

Search Encrupt

Search Encrupt je privatni pretraživač, koji koristi lokalnu enkripciju kako bi osigurao korisničku privatnost pri pretraživanju globalne mreže. On koristi kombinaciju metoda enkripcije, uključujući SSL i AES 256. SSL je skraćenica od Seucre Socket Lauer , a označava TCP/PPprotokol za prenos, koji omogućava enkripciju protoka na intranetu i internetu. AES-256 je skraćenica za 256-bitni Advanced Encruption Standard i predstavlja jednu od najčešćih metoda za enkripciju važnih podataka, a koriste je organizacije kao što su Apple i Microsoft, pa i NSA.

Kada unesete upit, Search Encrupt povući će rezultate iz mreže sigurnih partnera i dostaviće traženu informaciju. Najbolja stvar u ovome definitivno je "vreme trajanja" pretraga koje će biti izbrisane, načinivši vaš računar sigurnim čak i ako neko kasnije odluči da traži tragove pretrage na njemu.

StartPage

StartPageje odlično rješenje, zato što prikazuje odgovore na upit direktno iz Googl. Radi se o odličnom rješenju za korisnike koji ne žele da internet gigant ima uvid u stvari koje pretražuju. StartPage takođe ima generator URL-a i proxy servis, a podržava i HTTPS.

Generator URL-a posebno je koristan zato što eliminiše potrebu za sakupljanjem kolačića. Umjesto toga, on zapamti podešavanja na način koji promoviše privatnost korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana