Досадио вам је Google? Претражујте преко ових алтернатива

ГС
Foto: илустрација

Уколико тражите претраживач интернета који не биљежи сваки ваш корак који направите на глобалној мрежи, постоји неколико алтернативних система који претрагу чине сигурнијом и приватнијом.

Ако као власник Google налога понекада зажелите мало мира у облику приватности на интернету током претраживања, потрага за алтернативним рјешењима може бити фрустрирајућа. Пронашли смо три одлична претраживача који, за разлику од Гооглеа, не жуде за вашим приватним подацима.

 DuckDuckGo

Први избор је онај најпознатији. DuckDuckGo не скупља ваше личне информације и врши претрагу тако да кориснику не оставља осјећај забринутости узрокован бројним системима за праћење. DuckDuckGo је савршен избор за све који желе да Велики Брат не копа по њиховој историји претраге.

Такође је битно напоменути да је овај систем претраге веома компетентан и нуди низ продуктивних опција, на какве смо навикли код великих претраживача.

Search Encrupt

Search Encrupt је приватни претраживач, који користи локалну енкрипцију како би осигурао корисничку приватност при претраживању глобалне мреже. Он користи комбинацију метода енкрипције, укључујући SSL и AES 256. SSL је скраћеница од Seucre Socket Lauer , а означава TCP/PPпротокол за пренос, који омогућава енкрипцију протока на интранету и интернету. АЕS-256 је скраћеница за 256-битни Advanced Encruption Standard и представља једну од најчешћих метода за енкрипцију важних података, а користе је организације као што су Apple и Microsoft, па и NSA.

Када унесете упит, Search Encrupt повући ће резултате из мреже сигурних партнера и доставиће тражену информацију. Најбоља ствар у овоме дефинитивно је "време трајања" претрага које ће бити избрисане, начинивши ваш рачунар сигурним чак и ако неко касније одлучи да тражи трагове претраге на њему.

StartPage

StartPageје одлично рјешење, зато што приказује одговоре на упит директно из Googl. Ради се о одличном рјешењу за кориснике који не желе да интернет гигант има увид у ствари које претражују. СтартПаге такође има генератор URL-а и проxy сервис, а подржава и HTTPS.

Генератор URL-а посебно је користан зато што елиминише потребу за сакупљањем колачића. Умјесто тога, он запамти подешавања на начин који промовише приватност корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана