Apple će platiti 113 miliona dolara zbog prakse usporavanja starijih iPhone-a

Kliks
Foto: Ilustracija/techcrunch.com

Apple je pristao platiti milione dolara za 34 države zbog svoje kontroverzne prakse usporavanja starijih iPhone telefona u namjeri da im produži vijek trajanja baterije.

Američki tehno gigant će platiti ukupno 113 miliona dolara za države koje su pokrenule istrage protiv kompanije, uključujući Kaliforniju i Arizonu. Ovaj problem usporavanja uređaja doveo je do gašenja velikog broja iPhone-a, što je naljutilo Apple-ove korisnike.

Umjesto da svojim korisnicima otkrije problem ili zamijeni baterije, Apple je u decembru 2016. pokrenuo ažuriranje softvera koje je uticalo na performanse starijih iPhone modela. Mnogi su vjerovali da Apple na ovaj način pokušava potaknuti korisnike da kupe nove iPhone.

"Velike tehnološke kompanije moraju prestati manipulisati svojim potrošačima i reći im potpunu istinu o njihovim politikama i proizvodima", rekao je u saopštenju za medije državni tužitelj iz Arizone Mark Brnovič.

U to vrijeme, nakon što su korisnici starijih iPhone-a otkrili problem na uređajima, kompanija se javno izvinila zbog svojih postupaka, te je snizila cijenu zamjenskih baterija sa 79 na 29 dolara.

"Znamo da neki od vas smatraju da vas je Apple iznevjerio. Izvinjavamo se. Prvo i najvažnije, nikada nismo i nikada ne bismo tako nešto učinili da namjerno skratimo vijek trajanja bilo kojeg Apple-ovog proizvoda i pogoršamo korisničko iskustvo", saopštila je kompanija 2017. godine.

Pored toga što je državama platio milione dolara, Apple se složio da će na svojoj veb stranici pružati napomene o stanju i performansama baterije iPhone-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana