Apple ће платити 113 милиона долара због праксе успоравања старијих iPhone-a

Кликс
Foto: Илустрација/techcrunch.com

Apple је пристао платити милионе долара за 34 државе због своје контроверзне праксе успоравања старијих iPhone телефона у намјери да им продужи вијек трајања батерије.

Амерички техно гигант ће платити укупно 113 милиона долара за државе које су покренуле истраге против компаније, укључујући Калифорнију и Аризону. Овај проблем успоравања уређаја довео је до гашења великог броја iPhone-а, што је наљутило Apple-ove кориснике.

Умјесто да својим корисницима открије проблем или замијени батерије, Apple је у децембру 2016. покренуо ажурирање софтвера које је утицало на перформансе старијих iPhone модела. Многи су вјеровали да Apple на овај начин покушава потакнути кориснике да купе нове iPhone.

"Велике технолошке компаније морају престати манипулисати својим потрошачима и рећи им потпуну истину о њиховим политикама и производима", рекао је у саопштењу за медије државни тужитељ из Аризоне Марк Брнович.

У то вријеме, након што су корисници старијих iPhone-а открили проблем на уређајима, компанија се јавно извинила због својих поступака, те је снизила цијену замјенских батерија са 79 на 29 долара.

"Знамо да неки од вас сматрају да вас је Apple изневјерио. Извињавамо се. Прво и најважније, никада нисмо и никада не бисмо тако нешто учинили да намјерно скратимо вијек трајања било којег Apple-овог производа и погоршамо корисничко искуство", саопштила је компанија 2017. године.

Поред тога што је државама платио милионе долара, Apple се сложио да ће на својој веб страници пружати напомене о стању и перформансама батерије iPhone-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана