Umro tvorac kinder iznenađenja

Srna
Umro tvorac kinder iznenađenja

Rim - Vilijam Salis, čovjek koji je učestvovao u kreiranju popularnog čokoladnog jajeta "kinder iznenađenje", umro je u Italiji u 83. godini, prenijeli su danas lokalni mediji.Salis se liječio od moždanog udara u bolnici u Paviji, na sjeveru Italije, a preminuo je juče.

On se pridružio kompaniji "Ferero" 1960. godine i postao desna ruka šefa firme Mikelea Ferera, vizonara koji je izmislio "nutelu". On je umro 2015. godine.

Ferero je tokom sedamdesetih tragao za načinom da iskoristi popularnost uskršnjih jaja i osmisli način da tokom čitave godine koristi plastične kalupe za pravljenje čokoladnih jaja.

Rezultat je bilo "kinder iznenađenje" - čokoladno jaje sa malom plastičnom igračkom iz više dijelova, koju su djeca sklapala. Sadržaji plastične kapsule često su se mijenjali, pa je proizvod ostao popularan do danas, prenosi AFP.

"Ferero" je prodao milijarde "kinder iznenađenja" u posljednjih više od 40 godina.

"Izumitelj je Ferero, ja sam bio samo materijalni izvršilac", govorio je često Salis, koji je imao udjela u kreiranju još nekih proizvoda ove kompanije. On se penzionisao 2007. godine.

Ovaj slatkiš, poznat i kao "kinder jaje" zabranjen je u SAD po zakonu iz 1938. godine, prema kojem nije dozvoljeno stavljati predmete u prehrambene proizvode.
"Kinder iznenađenje" zabranjeno je u Čileu prošle godine u okviru borbe protiv gojaznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana