Ruska orbitalna stanica može da radi beskonačno dugo

Tanjug
Foto: Getty Images

Nova ruska orbitalna stanica, na čijem projektu radi raketno-kosmička korporacija "Energija", može da radi beskonačno dugo, pokazuju dokumenta korporacije u koje je agencija RIA Novosti imala uvid.

Trajnost se postiže prije svega mijenjanjem modula.

Rukovodilac Instituta kosmičke politike Ivan Mojsejev izjavio je da, ako se u startu krene od principa da je modul odslužio svoj vijek i da se zamjenjuje drugim, onda stanica postaje "vječna".

Rusija ima veliko iskustvo u izgradnji orbitalnih stanica, ali je za svaku do sada bio određen rok korišćenja.

Stanica "Mir" je prvobitno trebalo da bude u upotrebi pet godina, a radila je 15, rok upotrebe Međunarodne kosmičke stanice (MKS) bio je 15 godina, ali stanica traje 26 godina, a razmatra se mogućnost njene upotrebe do 2030. godine.

Do sada nikada nije razmatrana mogućnost da jedna orbitalna stanica traje vječno.

Zamjenik glavnog konstruktora u korporaciji "Energija" Vladimir Solovjev je u oktobru izjavio da će nova orbitalna stanica po konstrukciji ličiti na stanicu "Mir" i da će imati najmanje pet modula.

Stanica bi trebalo da bude veća od stanica "Mir" i ruskog dijela MKS, a njen položaj u orbiti na visini od 400 kilometara i pod uglom od 98 stepeni omogućio bi nadgledanje cijele površine Zemlje, prije svega Arktika i Sjevernog morskog puta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana