Kaspijsko čudovište: Ruski leteći brod glavna atrakcija vojnog parka VIDEO

G.S.
Kaspijsko čudovište: Ruski leteći brod glavna atrakcija vojnog parka VIDEO

Jedinstveni ruski leteći brod iz vremena Hladnog rata doputovao je u grad Derbent koji se nalazi na jugu Rusije na Kaspijskom moru. Leteći brod koji je prozvan "Kaspijskim čudovištem" će se uvrstiti u brojne sadržaje vojnog parka Patriot i samim time postati njegova glavna atrakcija.

Russia Today piše da je leteći ruski brod "Kaspijsko čudovište" napravljen u Sovjetskom Savzeu 1986. godine, koji je poslužio kao osnova za proizvodnju ekranoplana, odnosno, prvog nosača raketa na svijetu naziva "903 Lun".

Kaspijskoj floti se pridružio početkom 90-ih i u službi ostao oko desetak godina.

Ekranoplan je bio dug 74 metra i doslovno je lebdio iznad vode, tačnije, mogao je letjeti svega nekoliko metara brzinom od 550 km/h.

Uprkos činjenici da je vrlo sličan avionu, njega je Međunarodna pomorska organizacija klasifikovala kao brod.

Interesantna činjenica je da je ovaj ekranoplan istovremeno bio neprimjetan za protivničke radare i samim time je bio glavna prijetnja nosačima aviona kojima je mogao prići veoma blizu. Bio je naoružan sa šest lansirnih sistema za supersonične rakete "Moskit".

S obzirom na to da je ovaj ruski leteći brod bio ogroman, upravo su njegova veličina i nekonvencionalan izgled potaknuli da se u medijima on proglasi "Kaspijskim čudovištem".

Godinama nakon toga, ovo tehničko čudo je čuvano u mornaričkoj bazi u Kaspiysku u ruskoj regiji Dagestan. Međutim, nedavno je odlučeno da se javnost treba upoznati s njim i istorijom koja se veže za njega pa je tako on doputovao u vojni tematski park "Patriot" koji se nalazi u gradu Derbent.

"Ovaj ekranoplan će biti posebna atrakcija svim posjetiocima i riječ je o vrhuncu izlaganja vojne opreme u parku", saopćilo je Ministarstvo odbrane u Rusiji.

Njega su do Kaspijskog mora 14 sati vukli drugi brodovi jer on više ne može letjeti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana