Na ova dva modela automobila je navodno gotovo nemoguće lažirati kilometražu

G.S.
Na ova dva modela automobila je navodno gotovo nemoguće lažirati kilometražu

Uredba Evropske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara se još ne primjenjuje dok istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom novih automobila i dalje može lako manipulisati.

Dva njemačka proizvođača automobila izgleda da imaju rješenje za lažiranje kilometraže.

Namještanje kilometraže je danas rutina i nudi se već od 50 evra. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodatom polovnom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža. Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3.000 evra po automobilu, varajući kupce polovnih automobila ili lizing kuće.

Procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi evra godišnje, navodi Revija HAK.

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da kilometraža u automobilu mora da se sistematski čuva. Zakon se od septembra 2017. primjenjuje na nove modele vozila, a od septembra 2018. na sve nove automobile.

Međutim, sve do danas nedostaje djetaljna lista kako bi ta zaštita trebalo da izgleda i koje neutralno tijelo bi trebalo da je provjerava. Rezultat svega toga – varanje se nastavlja, ali ne na svim automobilima.

Prilikom pregledavanja relevantnih sajtova s polovnim vozilima, stručnjaci ADAC-a su primjetili da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.).

Ovi modeli su bolje zaštićeni od prevare s kilometražom od mnogih konkurenata. Razlog su novi kompjuterski čipovi s HCM-om (Hardware Secure Module) koji se koriste za zaštitu kilometraže.

Voklswagen najavljuje i nove mjere za sprječavanje namještanja kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana