"Ioniq" postao Hjundaijev podbrend, stižu tri nova modela

G.S.
"Ioniq" postao Hjundaijev podbrend, stižu tri nova modela

Hjundai je 2015. godine zvanično kreirao podbrend za svoje luksuzne automobile pod nazivom Dženesis koji ostvaruje uspjehe, a sada je "jonik" postao podbrend za električna vozila.

Ime potiče iz Hjundaijeve linije hibridnih i električnih vozila koji dolaze u formi četverovratnih fastbeka, a sada će se koristiti za zvanični podbrend južnokorejske kompanije koji će nuditi "električna iskustva usmjerena na kupca".

Hjundai je već najavio tri modela koji će nositi oznaku Ioniq.

Prvi će biti Ioniq 5, električni crossover srednje veličine baziran na konceptu Hyundai 45 koji je debitovao prošle godine na Sajmu automobila u Frankfurtu. Očekuje se početkom 2021. godine, a to objašnjava prototip koji je viđen ove godine.

Drugi model je jonik 6 sedan baziran na konceptu Profesi viđenom početkom ove godine, a produkcijska verzija će debitovati 2022. godine.

Ioniq 7 je treći model koji se očekuje, a to je električni SUV koji će se pojaviti početkom 2024. godine.

Novi modeli će koristiti novu platformu nazvanu Electric Global Modular Platform (E-GMP), koja će omogućiti brzo punjenje i veliki domet.

Novi Ioniq automobili će imati visokoprilagodljiva sjedišta, bežičnu povezivost i unikatne detaje kao što je pretinac dizajniran poput ladice.

Hyundai je pokrenuo podbrend Ioniq kako bi podržao Strategiju 2025 prema kojoj namjerava prodati 560.000 električnih vozila. Cilj kompanije je da do 2025. godine postane treći najveći proizvođač ekološki prihvatljivih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana