U Banjaluci promovisan košarkaški rječnik

M. Z.
U Banjaluci promovisan košarkaški rječnik

Banjaluka - Knjiga Englesko-srpski košarkaški rječnik promovisana je na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, a njeni autori Slobodan Simović i Dalibor Kesić ponosni su na ovo dostignuće u dva toma.

- U pitanju je petogodišnji rad dvojice autora, jednim dijelom na prikupljanju građe i drugim dijelom na obradi teksta i izradi ilustracija. I crteži su naši. Impresioniram sam komentarima recenzenata i zadovoljan atmosferom na promociji. Rječnik je naišao na adekvatnu reakciju sportske zajednice, pogotovo onih u košarci koji sada imaju priliku da se posluže njime. Sastoji se od dva toma sa više od 1.100 stranica koji, nadajmo se, obuhvataju sve što je prisutno u košarkaškoj terminologiji - rekao je Kesić.

Recenzenti knjige su Vladimir Koprivica i Petar Penda.

- U knjizi je sabran višedecenijski rad koji zahteva ogroman napor. Knjiga se pojavila na raskršću civilizacija kada su kompjuteri, laptop i tableti preuzeli kontrolu, te zapretili da će papirna knjiga nestati. Ipak, čudo se desilo i knjiga je opstala jer ima svoje tri dimenzije, teksturu, boju, miris... Rečnici ovog tipa su retkost i na jednom mestu imate priliku da vidite engleske termine koji su prevedeni na srpski. Knjiga će biti od velike koristi prevodiocima, koji će moći mnogo bolje da rade svoje prevode - rekao je Koprivica.

Promotori su legendarna košarkašica iz Banjaluke Slađana Golić i aktuelni generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević.

- Srećna sam što sam dala svoj skromni doprinos ovoj knjizi, koja će naći svoju praktičnu primjenu. Igrala sam u Francuskoj i sporazumijevala se na engleskom jeziku, tako da će sada mnogi imati velike koristi, naročito oni koji uplovljavaju u košarkaške vode - istakla je Golićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana