Milan Jovanović, strijelac posljednjeg pobjedničkog gola za Srbiju na mundijalima za “Glas Srpske”: Bićemo carevi ako prođemo grupu

Dušan Repija
Milan Jovanović, strijelac posljednjeg pobjedničkog gola za Srbiju na mundijalima za “Glas Srpske”: Bićemo carevi ako prođemo grupu

Skoro osam godina prošlo je od posljednje pobjede reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu, ali je briljantan trijumf protiv Njemačke (1:0) ostao u sjenci šokantnog poraza od Australije (1:2), koji je označio početak raspada generacije koja je mogla i morala dalje od grupne faze Mundijala u Južnoj Africi.

Strijelac gola protiv “pancera” bio je Milan Jovanović, a njegovo čuveno slavlje kada je upao u kanal između tribina i terena stadiona “Nelson Mendela” u Port Elizabetu i riječi upućene Milošu Krasiću: “Kume, upao sam u kanal, sve me živo boli”, pamte se kao posljednja velika pobjeda. Ko zna gdje bi završili momci Radomira Antića da su nekoliko dana poslije toga imali malo više sreće protiv “kengura”. Ovako, kako reče naš sagovornik, svi pamte samo Australiju, a i oni koji se sjete Njemačke, nekoliko sekundi poslije toga skrenu temu na poraz koji je po mnogo čemu označio kraj jedne ere. To je ožiljak koji nosi Antićeva generacija. Ispostaviće se da česte promjene na klupi poslije odlaska “Mistera” nisu donijele ništa dobro sve dok povjerenje nije dobio Slavoljub Muslin.

- Pre nego što počnemo da pričamo o šansama na predstojećem Mundijalu, još jednom bih se osvrnuo na sam odlazak, za koji je najzaslužniji Muslin. Još jednom mu veliko hvala, kako njemu, tako i njegovom stručnom štabu i momcima koji su nas odveli među 32 najbolje selekcije sveta. To je uspeh koji niko ne može da im oduzme i koji je fenomenalan, iako smo mi po prirodi nerealni optimisti i često želimo više nego što objektivno možemo - rekao je Jovanović.

GLAS: Da li se Vi to već unaprijed predajete kada pričamo kakav rezultat u Rusiji bi mogao da se ocijeni kao uspjeh?

JOVANOVIĆ: Apsolutno ne. Samo hoću da kažem da je ovo veliki uspeh. Bićemo carevi ukoliko prođemo grupu! To je moje mišljenje, jer znam koliko će biti teško doći do drugog kruga. Moraćemo proliti mnogo znoja i krvi da bismo izašli iz grupe koja nije nimalo laka. Gledao sam Kostariku protiv Severne Irske, odigrali su odličan meč. Švajcarci su vrlo kompaktni i čvrsti, a o Brazilcima ne bih da trošim reči.

GLAS: Mnogo toga će zavisiti od meča sa Kostarikom. Bili ste u sličnoj situaciji pred Mundijal u Južnoj Africi kada vas je iznenadila Gana.

JOVANOVIĆ: Sećam se kao da je juče bilo. Otišli smo puni nade i vere da možemo mnogo. Presekla nas je ta prva utakmica, oni su dali gol iz jedinog šuta, a mi mnogo toga propustili. Prvi meč uvek je najteži, a koliko vidim i Kostarikanci se nadaju da baš protiv nas mogu do pobede. Početak velikog takmičenja nije jednostavan ni za najjače selekcije, jer i autsajderi računaju da na startu mogu iznenaditi. A Kostarika je sve, samo ne autsajder.

GLAS: Mislite li da je Mladen Krstajić dorastao ulozi selektora, s obzirom na to da nikada nije radio taj posao?

JOVANOVIĆ: On je 40 godina bez prekida u fudbalu. To govori dovoljno. Da će mu biti teško, sigurno hoće, ali verujem u njega. Kada je već Muslin otišao, bilo je prirodno da ga nasledi neko od pomoćnika i mislim da je sa te strane napravljen dobar izbor.

GLAS: Da ste u njegovoj poziciji, da li biste možda napravili drugačiji izbor?

JOVANOVIĆ: Veliki sam fan Mijata Gaćinovića, nekako me podseća na mene. Dečko je sa 23 godine uradio mnogo velikih stvari i žao mi je što ne ide. To ne znači da je selektor napravio grešku, jer zaista nijanse odlučuju između naših ofanzivnih igrača. Objasnio je svoj postupak taktičkim zamislima i treba da mu verujemo. Nisam od onih koji talasaju, pogotovo u ovakvom trenutku. Najvažnije je da svi kao jedan damo podršku našim momcima. Mijatu je sigurno najteže, ali je on dečko za primer i sigurno će mu se negde vratiti. Fudbal je postao mašinerija koja vam ne daje mnogo prostora ni za radost ni tugovanje.

GLAS: Ko su ključni igrači Srbije?

JOVANOVIĆ: Imamo odlične momke u svim linijama tima. Mitrović, Prijović i Jović su u velikoj formi, a iza njih i naši najveći aduti. Nadam se da se Matić uspeo osvežiti, jer je u Mančesteru bio nezamenjiv, a da je Tadić popravio formu. Kolarov je uz Džeku bio daleko najbolji igrač Rome prošle sezone, Ljajić ima fudbal u malom prstu, imamo mnogo sličnih momaka i nadam se da će selektor izvući maksimum iz svih njih.

GLAS: Koliko može Sergej Milinković-Savić u situaciji kada se o njemu svakodnevno priča u superlativima i licitira milionima evra?

JOVANOVIĆ: On je po godinama mlad igrač, ali je već prošao mnogo toga. Osvojio je zlato na Novom Zelandu, igra za Lacio na visokom nivou i sigurno je odrastao brže od vršnjaka. Međutim, glupo bi bilo od njega očekivati da nam donese titulu prvaka sveta. Potajno se nadam, onako iz prikrajka, da će napraviti mnogo. Najmanje što nam treba je dodatni pritisak na igrače, jer oni sami od sebe imaju velika očekivanja.

GLAS: Ponašanje Branislava Ivanovića poslije oduzimanja trake je za primjer mlađima. Smatrate li da je opravdana odluka da on ne bude predvodnik?

JOVANOVIĆ: Čovek koji odigra više od 100 utakmica u nacionalnom dresu i bio je primer na terenu i van njega to sigurno nije zaslužio. Mislim da je to više sportska odluka. A Bane je reagovao na najbolji mogući načni, tako što nije reagovao. Sigurno je povređen duboko u sebi, ali se odlično nosi sa tom odlukom i po tome se vidi da je veliki igrač i sportsmen. Još nije rekao poslednju reč na terenu i očekujem da bude odličan u Rusiji.

Brazil i Španija

GLAS: Ko su, po Vama, favoriti za odlazak do samog kraja?

JOVANOVIĆ: Mislim da Brazil i Španija imaju najviše šansi. Osim Srbije i Rusije, navijaću za Belgiju, jer je to moja druga zemlja. Nadam se da će sav individualni kvalitet pretočiti u pravi rezultat, ali mi se ne sviđa situacija sa otpisanim Rađom Naingolanom. Digli su se navijači, pisali peticiju za njegov poziv, a takva atmosfera pred veliko takmičenje nikad nije dobra.

Čestito i pošteno

GLAS: Po završetku igračke karijere postali ste agent, a ovdašnjim ljubiteljima fudbala poznati ste kao posrednik u transferu Besima Šerbečića iz Radnika u Rozenborg. Kad možemo očekivati još sličnih poslova?

JOVANOVIĆ: Besimova karijera ide u pravom smeru, što me izuzetno raduje, jer sam u njemu video veliki potencijal. Ali, meni taj posao nije ni primarno ni sekundarno zanimanje. Ne želim da pravim transfer samo da sam ga napravio. Hoću da sve bude čestito i pošteno i najbolje za momka čije interese zastupam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana