Milovan Đorić (ni)je napadnut u Varaždinu

Glas Srpske
Milovan Đorić (ni)je napadnut u Varaždinu

VARAŽDIN - Šta se dogodilo u utorak malo prije 16 časova u Varaždinu? Da li je neko (i ako jeste), ko je tukao Milovana Đorića? Poslije serije oprečnih i kontradiktornih informacija o incidentu koji se (nije) dogodio prije meča Hrvatska - Srbija (3:1), a naročito konfuznih izjava samog Đorića, onome ko nije bio svjedok eventualnog napada navijača nikako ne može da bude jasno šta se zaista dogodilo.

Najveću konfuziju unio je sam Đorić, koji je prvobitno izjavio da ga je napala grupa od sedam, osam momaka, potom zatražio da novinari povuku tu izjavu, a na kraju poručio da ga niko nije tukao!?

Prvobitna informacija glasila je da je Đorić obučen u sportsku opremu sa jasnim obilježjima Srbije šetao ulicama Varaždina i da je napadnut. Tu su se pojavile prve "varijacije", a zavisile su od toga da li je vijest hrvatskih ili srpskih medija.

Hrvatski internet portal Indeks objavio je šturu vijest da su na popularnog Bata Đoru nasrnula trojica napadača, a da bi incident bio ozbiljniji da se u blizini nije nalazila interventna brigada hrvatske policije koja je zaštitila Đorića, a da je on prošao bez povreda.

Radio B92, pozivajući se na Đorićevu izjavu, objavio je da je Đorića (66) "napala grupa od sedam, osam huligana, koji su ga oborili na zemlju i šutirali, kao i da su mu tom prilikom nanijeli lakše povrede lica, zbog čega je Đorić kasnije prebačen u bolnicu".

Đorić je za B92 dodao i da ga je "spasio mještanin, koji ga je odvukao u obližnju prodavnicu, odakle je pozvana policija, koja je došla poslije nekoliko minuta".

Malo prije početka utakmice, na kojoj se Đorić pojavio, stigao je prvi demanti. B92 prenio je da je Đorić zamolio novinare da "povuku njegovu prvu izjavu" i dodao:

"Oni su me napali, ali me nisu šutirali", stajalo je u osvježenoj informaciji.

Kasnije te večeri, popularni Bata Đora je za RTS izjavio:

"Niti me je iko tukao, niti sam prebijen. Evo me u kolima, vraćam se u Beograd".

U međuvremenu, SOS kanal javio je da je "Đorić doživio dosta neprijatnosti u Varaždinu, gdje ga je policija spasila".

Indeks je prenio da su Đorićevi napadači odmah uhapšeni, a B92 da se za njima traga. Varaždinska policija nije se oglasila...

Dan kasnije varaždinska policija izdala je saopštenje u kome stoji da je prije početka utakmice između mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Gajevoj ulici u Varaždinu napadnut 64-godišnji srpski državljanin. Huligani u dobu od 15 i 16 godina pokušali su fizički nasrnuti na oštećenog i skinuti mu jaknu iz razloga što je na poleđini iste bio natpis "Srbija", u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika i hrvatskog državljanina starosti 32 godine, koji je prilikom hvatanja počinioca zadobio povredu u vidu nategnuća lijevog gležnja.

Huligan zapalio srpsku zastavu

U 45. minutu utakmice Hrvatska - Srbija na istočnoj tribini zapaljena je zastava Republike Srbije. Tom prilikom priveden je 45-godišnji huligan, državljanin Hrvatske, koji je poslije saslušanja kod sudije za prekršaje pušten na slobodu.

Premijerka Hrvatske osudila ponašanje navijača

ZAGREB - Predsjednik Vlade Hrvatske Jadranka Kosor osudila je nacionalističko divljanje navijača na utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu na kojoj je publika bodrila domaće fudbalere skandirajući "Ubij, ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", ocijenivši to nedopustivim, prenose agencije.

- Apsolutno i u potpunosti osuđujemo svaku vrstu divljaštva i poručujem da to nećemo tolerisati, to se više ne može podnositi - rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka je dodala da "divljaci neće shvatiti poruku dok se u takvim slučajevima ne budu prekidale utakmice i TV prenosi".

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je od skandiranja "Ubij, ubij Srbina" opasnije "kada političari sračunato i trgovački šalju takve poruke". Poslanici u Hrvatskom saboru osudili su ranije nacionalističke ispade navijača na pomenutoj utakmici.

Izvinjenje je uputio i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok koji je istakao:

- Uprkos zakonima, na našim se stadionima i dalje viče ne samo "Ubij Srbina", nego i "Cigana", "tovara", "purgera". To se mora zaustaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana