Nataša Pavlović, prva Srpkinja u svemiru

Dejan Vujanić
Nataša Pavlović, prva Srpkinja u svemiru

Misica, model, padobranac i glumica Nataša Pavlović, državljanka SAD, biće prva Srpkinja koja će poletjeti u svemir.

- Želim da učinim svoju zemlju ponosnom. Kartu sam kupila na kredit i uz pomoć porodice - rekla je Pavlovićeva u Kaliforniji na predstavljanju "Svemirskog broda Dva" avio-kompanije "Virdžin galaktik" čiji je vlasnik Ričard Brenson, tvorac ideje o komercijalnim letovima u svemir.

Nataša Pavlović je poznata i kao internacionalni ambasador Slobomira, grada u Republici Srpskoj koji su osnovali njeni tetak i tetka s idejom da promovišu slobodu i mir.

- Srbi u medijima imaju lošu reputaciju. Želim da to promijenim - rekla je Pavlovićeva, po obrazovanju profesor engleske književnosti.
Nataša Pavlović bila je među prvih 300 ljudi koji su platili 200 hiljada dolara, koliko košta karta za odlazak u svemir preko Brensonove kompanije. Ovo, međutim, neće biti prvi put da se Nataša vine u visine. Ona je bila prva i, za sada, jedina Srpkinja koja je 2004. godine "migom 25" uzletjela na visinu od 25 kilometara, brzinom od 2.970 kilometara na čas. Tom prilikom Nataša je nosila srpsku, američku i rusku zastavu.
- Američku zastavu sam nosila jer sam odrasla, školovala se i živim u Americi. Državljanka sam Amerike. Srpsku jer se osjećam Srpkinjom, tamo sam rođena, tamo su moji korijeni. Rusku jer su mi oni omogućili da doživim taj let - izjavila je Pavlovićeva.
Nataša iza sebe ima i brojne titule sa takmičenja za mis, od kojih je najznačajnija ona iz 1989. godine kada je proglašena za mis Beverli Hilsa, ali i ona iz jula 2003. godine kada je osvojila prestižno "Žiletovo" takmičenje za najljepše noge, po kojima je postala čuvena u Kaliforniji.
Pavlovićeva odlično govori srpski, budući da se još kao djevojčica preselila sa roditeljima u Čikago, odakle je 1981. godine prešla u Los Anđeles da bi napravila glumačku karijeru. Glumila je u "Las Vegasu" i domaćem sitkomu "Gorki plodovi".

Predstavljanju letjelice kojom će Pavlovićeva otići u svemir prisustvovao je i Arnold Švarceneger, guverner Kalifornije.
Letjelica je napravljena od karbonskih vlakana i kompozitnih materijala, a rad na izradi je počeo još 2007. godine. Projekat čija je ukupna vrijednost 450 miliona dolara podrazumijeva izgradnju šest komercijalnih svemirskih brodova koji bi prevozili putnike na visinu od 104 kilometra od Zemlje kako bi uživali u bestežinskom stanju. Prvi komercijalni let se očekuje za dvije do tri godine i trajaće oko dva i po časa. Putnici će to zadovoljstvo platiti 200 hiljada dolara. Brensonova kompanija je dosad prodala oko 300 karata za let u svemir, koji uključuje i trodnevnu obuku.
Brenson je izjavio da planira da za oko 18 mjeseci bude putnik na prvom letu, zajedno sa svojom porodicom i dizajnerom letjelice Amerikancem Bartom Rutanom.

- Letjelica je napravljena da se na Zemlju vrati na sporiji način od svemirskog šatla, kako bi se izbjeglo veliko zagrijavanje i opasnost od svemirskih putovanja - rekao je Brenson.
"Svemirski brod Dva", koji može da primi šest putnika, matični brod će podići na visinu od 20 kilometara, poslije čega slijedi odvajanje i put u kosmos.

Među više od 300 putnika koji su već uplatili 200 hiljada dolara za kartu za let u kosmos nalaze se Madona, Stiven Hoking, Brajan Singer, Sara Brajtmen. Džon Travolta je izjavio da mu je karta skupa. 

I Nebojša u svemiru

Na sajtu www.srbijausvemiru.com piše da su 1. oktobra iz Srbije zvanično kupljene dvije avionske karte za turistički let u svemir od kompanije "Virdžin galaktik". Kupac prve karte je Nebojša Jovanović (32), iz Novog Sada, a druga karta je kupljena od strane sponzora, kompanije "Najk", takođe za jednog Novosađanina, koji je još uvijek maloljetan i trenutno pohađa Gimnaziju "Svetozar Marković" u Novom Sadu. Njegov identitet se do samog leta neće objavljivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana