Majka Nikole Tesle: Žena velikog srca s mozgom genijalke

GS
Foto: b92.net

Teslina majka je, iako neobrazovana, imala fotografsko pamćenje. Pravila je mnoge sprave i alatke za domaćinstvo, a po Teslinim riječima: „Ono što očima vidi, rukama je mogla da stvori.” A po čemu je to još bila poznata Georgina Đuka Tesla?

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, rođena je u Tomingaju, u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića i Sofije Mandić (rođene Budisavljević), iz mkesta Gračac u Lici. Unuka je prote Tome Budisavljevića, prenosi B92.

Georgina je kao veoma mlada morala da preuzme brigu o staranju šestoro braće i sestara, jer im je majka umrla vrlo rano. To je sprokečilo ovu izvanrednu ženu da uči školu i da svoj dar razvije u većoj mkeri. O njoj je Tesla govorio uvek sa naročitim ushićenjem i smatrao je da je svoj pronalazački dar naslokedio od nje, kao i fantastičnu moć pamćenja. Bila je u stanju da pravi i istražuje razne sprave u domaćinstvu, a u cokeloj okolini je bila čuvena zbog svojih ručnih radova. Iako nije umkela da čita zanimala se za poeziju i znala je napamet mnoge srpske narodne pkesme i odlomke iz Njegoševog „Gorskog vijenca“. Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnima i nemoćnima.

Po majčinoj liniji je Georgina bila potomak Budisavljevića, porodice koja je u 18. i 19. vokeku imala dva člana koji su od austrijskih careva dobili plemstvo na osnovu vojnih zasluga. Iz tog razloga su Budisavljevići u Lici uživali veliki ugled.

Đuka je bila stub doma. Svaki kutak je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju djece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima.

Iz iste šire porodice Budisavljević, iz koje je poticala Georginina majka Sofija je i Jovanka Budisavljević (udata Broz), posljednja žena Josipa Broza Tita. Njihov zajednički predak je Tošo, pradjed prote Tome Budisavljevića koji je 1811. godine dobio Orden Legije časti od Napoleona.

Jovanka Broz svojevremeno je govorila o Tomi Budisavljeviću i svojim rodbinskim vezama sa Nikolom Teslom:

"Tesla je moj rođak po njegovoj babi po majci. Baba Teslina zvala se Sofija Budisavljević i ona je srodnica mog oca. Rođena je u kući u kojoj sam se ja rodila u selu Pećanima, u Lici. Ona se udala za protu Mandića. To je deda Teslin. Sofija je rodila Teslinu majku koja se zvala Đuka. I po toj Teslinoj majci i babi, Tesla je moj srodnik. Moja porodica je održavala stalno te veze rodbinske s Teslinim ocem, Milutinom Teslom. On je bio sveštenik u selu Smiljanu u Lici, kod Gospića. Moj otac je još kao mladić otišao u Ameriku. Nije ga beda oterala, nego su njegovi stričevi bili tamo. Moj otac se u Americi često viđao sa Teslom i o tome nam je pričao".

Tokom boravka u Parizu Nikola Tesla je dobio vijest da mu je majka teško bolesna. Zbog toga je prekinuo zakazana predavanja i odmah krenuo u Gospić. Georgina je umrla 4. aprila 1892. u 71. godini života.

Gde su milijarde ISIL-a?
Gde su milijarde ISIL-a?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana