Мајка Николе Тесле: Жена великог срца с мозгом генијалке

ГС
Foto: b92.net

Теслина мајка је, иако необразована, имала фотографско памћење. Правила је многе справе и алатке за домаћинство, а по Теслиним ријечима: „Оно што очима види, рукама је могла да створи.” А по чему је то још била позната Георгина Ђука Тесла?

Георгина Ђука Тесла, мајка Николе Тесле, рођена је у Томингају, у породици српског православног свештеника Николе Мандића и Софије Мандић (рођене Будисављевић), из мкеста Грачац у Лици. Унука је проте Томе Будисављевића, преноси Б92.

Георгина је као веома млада морала да преузме бригу о старању шесторо браће и сестара, јер им је мајка умрла врло рано. То је спрокечило ову изванредну жену да учи школу и да свој дар развије у већој мкери. О њој је Тесла говорио увек са нарочитим усхићењем и сматрао је да је свој проналазачки дар наслокедио од ње, као и фантастичну моћ памћења. Била је у стању да прави и истражује разне справе у домаћинству, а у цокелој околини је била чувена због својих ручних радова. Иако није умкела да чита занимала се за поезију и знала је напамет многе српске народне пкесме и одломке из Његошевог „Горског вијенца“. Говорило се да је права Самарићанка, јер је увек имала потребу да помаже болеснима и немоћнима.

По мајчиној линији је Георгина била потомак Будисављевића, породице која је у 18. и 19. вокеку имала два члана који су од аустријских царева добили племство на основу војних заслуга. Из тог разлога су Будисављевићи у Лици уживали велики углед.

Ђука је била стуб дома. Сваки кутак је држала под конац, правила је алатке, ткала, везла. Много пажње је посвећивала васпитању дјеце, учила их да буду добри људи и милостиви према ближњима.

Из исте шире породице Будисављевић, из које је потицала Георгинина мајка Софија је и Јованка Будисављевић (удата Броз), посљедња жена Јосипа Броза Тита. Њихов заједнички предак је Тошо, прадјед проте Томе Будисављевића који је 1811. године добио Орден Легије части од Наполеона.

Јованка Броз својевремено је говорила о Томи Будисављевићу и својим родбинским везама са Николом Теслом:

"Тесла је мој рођак по његовој баби по мајци. Баба Теслина звала се Софија Будисављевић и она је сродница мог оца. Рођена је у кући у којој сам се ја родила у селу Пећанима, у Лици. Она се удала за проту Мандића. То је деда Теслин. Софија је родила Теслину мајку која се звала Ђука. И по тој Теслиној мајци и баби, Тесла је мој сродник. Моја породица је одржавала стално те везе родбинске с Теслиним оцем, Милутином Теслом. Он је био свештеник у селу Смиљану у Лици, код Госпића. Мој отац је још као младић отишао у Америку. Није га беда отерала, него су његови стричеви били тамо. Мој отац се у Америци често виђао са Теслом и о томе нам је причао".

Током боравка у Паризу Никола Тесла је добио вијест да му је мајка тешко болесна. Због тога је прекинуо заказана предавања и одмах кренуо у Госпић. Георгина је умрла 4. априла 1892. у 71. години живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана