Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija

Anadolija
Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija

ASTANA - Drevni latinski rukopis, koji je bio uvezan u ljudsku kožu, ostaje misterija u Kazahstanu.

Prekriveno ljudskom leđnom kožom, djelo od 330 stranica, napisano na starom latinskom 1532. godine, izloženo je u Muzeju rijetkih knjiga u Nacionalnoj akademskoj biblioteci u glavnom gradu Astani.

Knjigu je biblioteci donirao privatni kolekcionar 2014. i od tada je izložena u muzeju, rekao je Moldir Tolepbay, stručnjak u Odjelu za nauku Nacionalne akademske biblioteke.

"Knjiga, koja pripada sjevernotalijanskom notaru po imenu Petrus Puardus, napisana je na starom latinskom 1532. godine. Sastoji se od ukupno 330 stranica, no stručnjaci su u ovom trenutku uspjeli pročitati samo prvih 10 stranica", dodala je.

Tolepbay je naglasila da se knjiga sastoji od podataka o ulaznim i izlaznim računima, kreditu i hipoteci, ali da rukopis nije u potpunosti dešifriran.

“Rad je ispitan u laboratoriju Nacionalnog centra za medicinske nauke u Astani. Utvrđeno je da je knjiga bila uvezana u ljudsku kožu leđa”, istakla je.

Nacionalna akademska biblioteka čuva gotovo 13.000 rijetkih knjiga, uključujući posebne knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana